Tweederde woningzoekenden zoekt woning in eigen plaats

22 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Het actuele woningaanbod van de corporaties in de gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen, Veenendaal werd in 2013 aangeboden via de website huiswaarts.nu. Sinds januari 2014 zijn ook Barneveld en Scherpenzeel aangesloten bij huiswaarts.nu. Uit het jaarverslag 2013 blijkt dat tweederde van de woningzoekenden in hun eigen gemeente op zoek is naar een woning.

Aan het eind van 2013 stonden ruim 29.000 woningzoekenden ingeschreven bij huiswaarts.nu. Opvallend daarbij is dat 60% hiervan alleenstaand is. Van de overige 40% is de helft een tweepersoonshuishouden en de andere helft vormt een gezin. Meer dan een kwart van de ingeschreven woningzoekenden was jonger dan 27 jaar.

Woningzoekenden willen in eigen gemeente wonen

In 2013 reageerden 6.272 woningzoekenden één of meerdere keren op aanbodwoningen, waarbij degene met de langste inschrijftijd de woning krijgt. Opvallend bij de reacties op aanbod- en lotingwoningen is dat tweederde afkomstig is van woningzoekenden uit de eigen gemeente. Lotingwoningen, waarbij het inschrijfnummer het lotnummer is, zijn populair bij jongeren. De helft van de reacties is afkomstig van woningzoekenden jonger dan 27 jaar. Met een korte inschrijftijd hopen zij zo hun kans op een woning te vergroten.

Inschrijftijd

In 2013 was de gemiddelde inschrijftijd voor aanbodwoningen 5,3 jaar en voor lotingwoningen 1,3 jaar. Woningzoekenden in Wageningen staan het langst ingeschreven voor een woning, namelijk 6,2 jaar. Rhenen had met 3,6 jaar de kortste inschrijftijd. Voor Veenendaal en Ede was dat respectievelijk 5,1 en 5,6 jaar. 55-plussers hadden de meeste kans op een woning. Een deel van het woningaanbod is speciaal voor hun gelabeld en zij staan vaak langer ingeschreven, waardoor hun slaagkans hoger is.

Uitbreiding regio

Sinds begin 2014 heeft huiswaarts.nu een nieuwe website en gaat de dienstverlening digitaal. Ook zijn vanaf dat moment de woningcorporaties uit de gemeenten Barneveld en Scherpenzeel aangesloten bij huiswaarts.nu. Voordeel hiervan is dat woningzoekenden met één inschrijving en met de juiste economische of maatschappelijke binding ook in die plaatsen op woningen kunnen reageren. De toewijzingsregels zijn niet veranderd.

Inwoners van Barneveld en Scherpenzeel die aan bepaalde eisen voldoen kunnen nog tot eind 2014 gebruik maken van de overgangsregeling. Kijk hiervoor op huiswaarts.nu of op de site van de woningcorporatie.

advertentie
advertentie