Toch weer problemen rond bouwplan De Heijhorst

23 september 2014 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - Het leek allemaal in kannen en kruiken. Nog voor de zomervakantie had burgemeester Ben Visser een akkoord bereikt met de omwonenden over een aanpaste invulling van Plan Heijhorst. Naar nu blijkt zijn meerdere omwonenden echter op hun schreden teruggekeerd en weigeren zij de overeenkomst met de gemeente te tekenen.

Door Margreet Hendriks

De bewoners van de Holevoetlaan hadden in het begin van het jaar ernstige bezwaren tegen de plannen voor bebouwing van de paardenwei achter hun woning. De gemeenteraad verzocht daarop burgemeester Visser om samen met de omwonenden op zoek te gaan naar een oplossing. Die werd gevonden. Woonstede ruilt de locatie van het woonwagenkapje met de gemeente tegen een deel van de grond op het perceel paardenwei.

Daardoor kan de corporatie op een aaneengesloten locatie twee laagbouw huurwoningen bouwen voor de bewoners van het huidige woonwagenkampje alsmede vijf sociale huurwoningen ontwikkelen. Daarnaast is er nog ruimte voor de ontwikkeling van vier laagbouw seniorenwoningen. De gemeenteraad hikte weliswaar wat aan tegen de extra kosten die de aanpassing van de plannen met zich mee bracht, maar stemde niettemin van harte in met het voorstel.

De complimenten die de politiek bij die gelegenheid uitdeelde aan de omwonenden voor de constructieve wijze waarop zij hebben meegewerkt aan de oplossing lijken echter toch wat te vroeg gegeven. In een brief van 8 augustus laten de omwonenden weten de overeenkomst niet te zullen tekenen. Uit tekeningen heeft men geconcludeerd dat de maximale hoogte van de seniorenwoningen en de bewoners van het woonwagenkamp 7,5 is. Omdat de paardenwei zal moeten worden opgehoogd komt dat volgens de omwonenden echter neer op 8 meter. Dat vindt men geen laagbouw meer.

Men vindt het ook tegen de afspraak dat de achtergevels van de sociale huurwoningen op 40 meter van hun erfgrens in de paardenwei komen te staan. De omwonenden zijn verder ontstemd over een voorgenomen uitbreiding van de Wittenbergschool, waardoor in hun ogen de reeds bestaande verkeersproblematiek alleen maar zal toenemen. Zij willen daarom de overeenkomst met de gemeente, waarin ook een afkoop van de planschade is opgenomen, niet tekenen en overwegen alsnog planschade te gaan eisen.

,,Zeer teleurstellend'', zo constateerden de politieke partijen vorige week unaniem in de vergadering van de raadscommissie. De argumenten om niet te tekenen werden ook niet valide genoemd, omdat er door het terugbrengen van de bouwhoogte met 3,5 meter op de paardenwei wel degelijk sprake is van laagbouw. Het CDA vroeg zich openlijk af of de gemeente in dit geval niet moet overwegen om terug te vallen op het oude - goedkopere - plan. Dat ging de meeste andere partijen en wethouder Tonnis van Dijk toch wat te ver. Terugvallen op het oude plan zou niet netjes zijn tegenover omwonenden die wel positief hebben gereageerd. Daarnaast was de politiek van mening dat het nieuwe plan ook daadwerkelijk een verbetering was.

Wethouder Tonnis van Dijk zei het jammer te vinden dat een aantal omwonenden de overeenkomst niet willen tekenen, maar wees erop dat dit in principe geen consequenties behoeft te hebben voor de ontwikkeling van Plan Heijhorst. ,,Er zijn geen officiële zienswijzen ingediend dus als de gemeenteraad op 2 oktober akkoord gaat met het voorstel tot vaststellen van het herziene bestemmingsplan en het geactualiseerde beeldkwaliteitplan kan men gewoon van start met de bouwwerkzaamheden. De enige procedure die voor deze omwonenden dan nog openstaat is de planschadeprocedure'', aldus Van Dijk.

GBS-fractievoorzitter Brons had nog wel een ander puntje. Hij meende dat het goed zou zijn dat het college de omwonenden meer informatie en duidelijkheid gaat verschaffen omtrent de aanvraag tot uitbreiding van de Wittenbergschool. Wethouder Vreeswijk benadrukte nog maar eens dat het bij de Wittenbergschool gaat om een definitieve uitbreiding wegens groei van het aantal leerlingen. ,,De school heeft daar krachtens de wet recht op en de gemeente kan zo'n uitbreiding niet weigeren.'' Wel zegde Vreeswijk toe de procedure goed naar de omwonenden te zullen communiceren.

advertentie
advertentie