Plan schuldhulpverlening door de raad

7 oktober 2014 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - De gemeenteraad heeft donderdag het beleidsplan integrale schuldhulpverlening 'Schulden in de hand' vastgesteld. In het document wordt meer dan voorheen de nadruk gelegd op zelfredzaamheid, preventie en samenwerking met andere organisaties.

,,De uitdaging voor de gemeente is niet direct voor inwoners te gaan zorgen als er tegenslag is, maar waar nodig te gaan zorgen dat inwoners meer voor zichzelf en voor elkaar kunnen gaan zorgen'', zo is te lezen in het beleidsplan.

'Vangnet'

,,Voor mensen die buiten de boot (dreigen) te vallen, moet de gemeente natuurlijk een vangnet bieden.'' Samenwerking met netwerkpartners is dan ook een belangrijk uitgangspunt van het gemeentelijk beleid. Men noemt hierbij specifiek de samenwerking met organisaties die actief zijn op het gebied van maatschappelijk werk (Vitras-CMD) en de diaconieën van een zestal kerken in Scherpenzeel die verenigd zijn in de Interkerkelijke Diaconale Hulpverlening (IDH). Het college meldt dat er meer kerken willen aanhaken en dat er inmiddels een overleg is gestart met de kerken waarbij constructieve afspraken zijn gemaakt. Zo willen zij in samenwerking met de gemeente 'schuldhulpmaatjes' gaan opleiden die preventief gaan werken naast noodhulp of noodleningen in Scherpenzeel en Woudenberg. Voor de opleiding van vrijwilligers wordt dan gebruik gemaakt van de organisatie 'Schuldhulpmaatje', welke ruim twee jaar geleden is opgezet door kerken en christelijke organisaties.

Moeite

Oppositiepartijen VVD, GBS en DS lieten weten nogal moeite te hebben met de nadrukkelijke rol die de kerken wordt toebedeeld in de nieuwe werkwijze. ,,Er zijn ook mensen in Scherpenzeel die niet tot een kerk behoren en daarom ook liever niet geholpen willen worden door iemand van de kerk. Daar moet in het beleidsplan ook rekening mee worden gehouden'', zo pleitte GBS-raadslid Lorraine Voortman al in de commissievergadering.

De verzekering van wethouder Vreeswijk dat de schuldhulpmaatjes iedereen willen helpen, of men nu wel of niet tot een kerk behoort, stelde haar niet gerust. Oppositiepartijen VVD en DS deelden de vrees van GBS dat de nadrukkelijke samenwerking met de kerken een onnodige drempel gaat opwerpen voor hulpvragers. VVD-voorman Dijkstra diende dan ook namens deze drie partijen bij de raadsvergadering een amendement in, waarin werd voorgesteld om het woord 'kerken' te vervangen door 'vrijwilligersorganisaties' en bij de samenwerkingspartners naast de IDH van de kerken ook andere organisaties zoals Humanitas en Nibud te noemen.

'Overbodig'

Wethouder Vreeswijk zei geen moeite te hebben met de aanpassing van de tekst, mede omdat hij deze eigenlijk overbodig vond. ,,Het is nu eenmaal zo dat de kerken hun hulp al hebben toegezegd, maar deze is van andere organisaties natuurlijk ook welkom.''

SGP en CU zagen geen reden om de motie van de oppositie te steunen. CU-raadslid Marieke van de Beek betitelde het amendement als een 'allergische reactie' en vond dat men gewoon blij moest zijn met de hulp die de kerken vanuit het beginsel christelijke naastenliefde willen geven. CDA-fractievoorzitter Johan Slappendel zei de gevoeligheid wel te begrijpen, maar wilde desondanks het amendement niet steunen.

Kerken maken volgens Slappendel geen enkel onderscheid tussen mensen en rekenen dit soort hulpverlening tot hun normale diaconale taak. ,,Men wil gewoon iets doen.''

'Niet voor iedereen'

De oppositiepartijen bleven van oordeel dat de kerken in het gemeentelijk beleidsplan een te zware rol werd toebedeeld. ,,Zo'n beleid moet ook een afspiegeling zijn van de plaatselijke bevolking. Het is nu eenmaal zo dat niet iedereen bij de kerk wil aankloppen op het moment dat hij in de problemen zit.'' De oppositiepartijen stemden dan ook niet in met het beleidsplan, wat uiteindelijk met meerderheid van stemmen door SGP, CU en CDA werd aangenomen.

advertentie
advertentie