St. Antonius enige ziekenhuis in regio met one-stop-spreekuur voor diabetische voet

9 juni 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

St. Antonius Ziekenhuis In Utrecht/Nieuwegein heeft sinds kort een one-stop-spreekuur voor een diabetische voet (infectie in het diepe weefsel van de voet). Patiënten met diabetes type 1 en 2 kunnen deze ernstige aandoening krijgen. Door het invoeren van de one-stop-spreekuur ondergaan patiënten op dezelfde dag nog diverse onderzoeken, zoals een teendrukmeeting en duplex onderzoek (echografie en doppler). Mocht het onderzoek daartoe aanleiding geven kan binnen één week de angiografie plaatsvinden: röntgenonderzoek van de bloedvaten (dotterbehandeling). Snel handelen bij een diabetische voet is van groot belang; kans op amputaties wordt hierdoor aanzienlijk verkleind. Meer dan 15.000 patiënten in Nederland hebben te maken met een diabetische voet.

Een diabetische voet is een combinatie van voetafwijkingen die ontstaat als gevolg van diabetes. De afwijkingen in de voet hangen samen met afwijkingen van het zenuwstelsel (neuropathieën) en/of afwijkingen van de bloedvaten van de benen (antipathieën). Een kwart van de patiënten met diabetes krijgt te maken met voetproblemen. Ongeveer 2 tot 5% van de mensen met suikerziekte heeft een chronische wond aan de voet. Uiteindelijk verliest 15 procent van deze groep patiënten door complicaties van deze voetwonden uiteindelijk een deel van hun been.

Multidisciplinair voetenteam

Tenminste 40% van de amputaties bij diabetes patiënten kunnen worden voorkomen met een multidisciplinaire benadering. Patienten worden dan ook gezien door een multidisciplinair voetenteam zoals vaatchirurg, revalidatiearts, wondconsulent, internist, diabetes verpleegkundige, radioloog en podotherapeut.

Wekelijks voetenspreekuur

Er is wekelijks een speciaal one-stop-spreekuur voor patiënten met diabetes en een voetprobleem. Tijdens een afspraak worden patiënten door een team van verschillende specialisten en verpleegkundigen gezien. Er wordt direct een behandelplan opgezet en onderzoek gedaan, zodat de juiste behandeling snel van start kan gaan. De verwijzing naar het spreekuur loopt via de huisarts of specialist.

Meer informatie op onze website: http://www.antoniusziekenhuis.nl/etc/aandoeningen/d/diabetische-voet/ of direct een afspraak maken via poli Vaatchirurgie, T 088 - 320 26 00.

advertentie
advertentie