Roofvogels vliegen boven het oogstveld

1 augustus 2015 om 00:00 Activiteiten

Op zaterdag 8 augustus vanaf 11:00 uur organiseert de Stichting Behoud Oude Werktuigen de jaarlijkse oogstdag op landgoed Den Treek in Leusden. De vrijwilligers dorsen de rogge met de hand en met een historische dorsmachine. Er zijn speciale activiteiten voor kinderen zoals een dierenknuffelhoek, een ritje met de paardenwagen en Oud- Hollandse kinderspelen.

Oude Ambachten

Naast het oogsten en een expositie van oude werktuigen zijn er verschillende kramen waarin oude ambachten worden getoond. Oude beroepen die zich kenmerken door handwerk en die uit het dagelijks leven van de 21e eeuw verdwenen zijn.

Dit jaar besteden we bijzondere aandacht aan het Corn Dolly vlechten: een eeuwenoude traditie van het vlechten met stro om de godin van het koren gunstig te stemmen. Om de godin te bedanken voor de goede oogst werden er oogstsymbolen gemaakt, de zogenaamde Corn Dollies. Dit werd gedaan met de laatste schoof die op het land stond. Deze traditie dateert al van duizenden jaren voor Christus. Mevrouw Leida van Koesveld zal een demonstratie verzorgen.

Demonstratie Paarden voor de werktuigen

De BOW- vrijwilligers geven een demonstratie met de door haar gerestaureerde oude voer- en werktuigen uit de periode 1850- 1960. Uiteraard allen door paarden getrokken en voorzien van deskundig commentaar.

Roofvogels

Op verzoek van velen vliegen de Roofvogels van de familie van de Brink dit jaar weer boven het oogstveld. De vogels laten ons in de natuurlijke omgeving van landgoed Den Treek genieten van hun prachtige verenpracht en duikvluchten. Om 13.00 start de demonstratie op het showterrein. Natuurlijk wordt het publiek ingeschakeld bij de show.

De oogstdag wordt gehouden op landgoed Den Treek, op de hoek van de Paradijsweg en de Buurtweg. Dit is in de buurt van Leusden Zuid. De locatie wordt langs de weg van Woudenberg naar Leusden met bordjes aangegeven. Er is een doorlopend programma van 11 uur 's ochtends tot 4 uur in de middag. De toegang is vrij en parkeren is gratis. Zie ook: www.paardenwerktuig.nl

advertentie
advertentie