'Energiebesparen is sparen'

25 april 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Wethouder Tonnis van Dijk heeft vorige week het startsein gegeven voor de campagne 'Scherpenzeel woont duurzaam'. Hij deed dit door symbolisch een spaarpotje in de vorm van een huisje te overhandigen aan Louis en Maasje van Riel omdat zij hun woning aan de Molenweg in de afgelopen jaren stap voor stap hebben voorzien van energiebesparende maatregelen.

Margreet Hendriks 

,,Besparen is ook sparen'' verklaarde de wethouder de vorm van het presentje. Van Dijk vertelde dit inmiddels ook zelf ontdekt te hebben toen hij, dankzij de voordelen van de zonnepanelen op zijn dak, een leuk centje terug zag vloeien op zijn bankrekening.,,Wij zijn door de installatie van een zonneboiler (1998), elf zonnepanelen (vier in 2002 en nog eens zeven in 2013) eigenlijk zelfvoorzienend geworden'' liet Maasje van Riel weten. ,,We houden zelfs elektra over.'' Energiebesparing is voor het echtpaar Van Riel inmiddels ook een beetje een sport geworden. ,,We zijn ermee gestart in de jaren tachtig in onze woning Druten met het aanbrengen van muurisolatie en dubbel glas'' aldus Louis van Riel. ,,In onze eerste woning in Scherpenzeel kwam het er even niet van, maar toen wij in 1998 aan de Molenweg kwamen wonen hebben we het weer opgepakt. De eerste maatregel was het laten installeren van een zonneboiler op het dak; een uitstekende investering.'' Van Riel is ook buitengewoon tevreden met de werking van zijn zonnepanelen. ,,Vooral de nieuwste panelen leveren flink energie; ik denk dat deze zo'n 250 tot 270 kw per uur opleveren. Al met al leidt het tot een leuke jaarproductie.''

Wethouder Van Dijk benadrukte dat dit precies de reden was waarom de gemeente ervoor heeft gekozen om het startsein van de campagne 'Scherpenzeel woont duurzaam' bij de familie van Riel te geven. ,,U bent wat dat betreft een voorbeeld. ''Scherpenzeel woont duurzaam' is onderdeel van een gezamenlijke campagne van zeven gemeenten in de Regio FoodValley. Men wil inwoners helpen bij vragen over het energiezuinig maken van hun woning en het thuis opwekken van duurzame energie. Lokale en regionale bouwpartijen zijn uitgedaagd om met een aantrekkelijk aanbod voor huiseigenaren te komen. Daarvoor is in Scherpenzeel een consortium gevormd door architectenbureau Van Doeveren, bouwbedrijf Mandersloot en installatiebedrijf Diepenveen. De huiseigenaar blijft echter altijd vrij in zijn keuze. Voor informatie alsmede gratis en deskundig advies heeft de gemeente verder een Energieloket geopend. Dit loket wordt bemand door Teun van Roekel en is op alle werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 09.00 en 21.00 uur en op zaterdag tussen 09.00 en 15.00 uur via telefoonnummer: 06-10731261 of via energieloket@scherpenzeel.nl. Meer info: www.scherpenzeelwoontduurzaam.nl. ,,We hopen meer inwoners te stimuleren na te denken over energiebesparende maatregelen'', liet de wethouder weten. ,,Vooral bij oudere woningen kan dit de eigenaren heel veel voordeel opleveren.'' Van Dijk benadrukte dat de inzet van de gemeente vooral facilitair bedoeld is. Voor een subsidieregeling is het spaarpotje van de gemeente niet voldoende gevuld.

advertentie
advertentie