'Scherpenzeelse Bomen te weinig beschermd'

30 augustus 2016 om 00:00 Voorpagina

SCHERPENZEEL Het Scherpenzeelse college stelt de raad voor om de grenzen van de bebouwde kom in het kader van de Boswet zo aan te passen dat de gemeente (weer) zeggenschap krijgt over een aantal belangrijke boomstructuren in het dorp. 

Zowel de provincie als de gemeente hebben verantwoordelijkheden waar het gaat om de vergunningverlening voor het kappen van bomen. De verdeling daarvan is vastgelegd via de Komgrens Boswet. De gemeente is verantwoordelijk voor de kapvergunning van bomen aan de dorpszijde (bebouwde kom) van de Komgrens Boswet en de provincie is verantwoordelijk voor de kapvergunningen aan de andere zijde van de grens, het buitengebied. Daar is de Boswet van toepassing. In het verleden had de gemeente altijd nog wel zeggenschap over belangrijke houtopstanden, zoals grote bomenrijen of gebieden, die buiten de vastgestelde Komgrens liggen. Die bevoegdheid is echter vorig jaar door een wijziging van de Boswet vervallen.

Dit betekent volgens het college dat een aantal belangrijke (gemeentelijke) boomstructuren in de dorpskern niet meer goed beschermd zijn omdat zij buiten de huidige Komgrens vallen. Het gaat daarbij onder meer om Park Scherpenzeel, Het Witte Hek, Burgemeester Roëll-laan, Ringbaan, Oosteinde, Verlengde Hopeseweg, De Voorposten, Marktstraat en Breelaan. Men wijst erop dat kapvergunningen onder de Boswet in de praktijk vrijwel altijd worden afgegeven onder de voorwaarde van compensatie in de vorm van herplant. Door die locaties binnen de Komgrens te brengen komt de zeggenschap hierover bij de gemeente liggen. Parkbeheerder Geldersch Landschap en eigenaren van gronden in Landgoed Scherpenzeel zijn hier niet blij mee en maken dan ook bezwaar. 

advertentie
advertentie