Verkeerssituatie Korenmaat politiek heikel punt

4 oktober 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL De verkeersproblemen bij de nieuwe basisschool Korenmaat aan de Ringbaan hebben ook in de gemeenteraad tot flinke discussie geleid. De politiek eist van het college direct maatregelen, maar volgens wethouder Margo van de Fliert is een goede oplossing hiervoor minder simpel dan wordt voorgesteld.

De kwestie werd vorige week als bespreekpunt aan de raadsagenda toegevoegd door de fractie van de CU. Aanleiding was de informatieavond die de gemeente naar aanleiding van de problemen vorige week dinsdag heeft gehouden. Zo'n 50 ouders en omwonenden waren daarbij naar de school gekomen om te reageren op de huidige verkeerssituatie. Er is regelmatig sprake van opstoppingen van het autoverkeer op de Ringbaan tijdens de aanvangs- en sluitingstijden van de school en de verkeerssituatie voor fietsers en voetgangers is er onveilig als gevolg van het ontbreken van logische en veilige oversteekplaatsen. Ook de afsluiting van de oostelijke inrit van de school, waardoor alle verkeer in en uit moet rijden via één ingang, zorgt voor extra problemen. Naar aanleiding van de ervaringen van ouders, kinderen en omwonenden zijn veel ideeën aangedragen die kunnen bijdragen aan verbetering daarvan.

CU-fractievoorzitter Marieke van de Beek benadrukte in de raadsvergadering dat er zo spoedig mogelijk maatregelen ter verbetering van de veiligheid voor fietsers en voetgangers nodig zijn. Van de Beek wil dat er op korte termijn zebrapaden en fietsoversteekplaatsen worden aangelegd; maatregelen die ook tijdens de informatieavond zijn aangedragen. Daarna zou de oostelijke inrit bij de nieuwe school moeten worden opgesteld door het weghalen van de palen.De maatregelen zouden in goed overleg met de schooldirectie genomen moeten worden en over de kosten hiervan zou de raad volgens Van de Beek vooraf middels een memo geïnformeerd moeten worden. Het raadsvoorstel om een en ander te formaliseren zou wat betreft Van de Beek in de gemeenteraadsvergadering van december gepresenteerd moeten worden. 

Dat laatste is onmogelijk volgens wethouder Margo van de Fliert. Zij benadrukte dat maatregelen zoals het aanleggen van fietsoversteekplaatsen en zebrapaden niet zomaar kunnen worden uitgevoerd. ,,Er moeten tekeningen worden gemaakt en een dergelijke uitvoering moet worden aanbesteed; dat kan echt niet in een paar weken'', aldus de wethouder die naar verluidt wel wat ziet in het bij wijze van proef alvast verwijderen van de paaltjes die de oostelijke inrit blokkeren.Haar standpunt leidde tot een aantal forse politieke aanvaringen en uiteenlopende visies over wat de school, ouders en omwonenden nu precies op korte termijn geregeld wilden hebben en in welke volgorde. Volgens Van de Beek is duidelijk uitgesproken dat er eerst andere verkeersmaatregelen moeten worden genomen voordat de paaltjes het veld ruimen.

De CU-fractievoorzitter wees daarbij op  een simpele ingreep als een fietsoversteek ter hoogte van de oostelijke inrit en de brug door de afscheiding tussen het fiets-/voetpad en de rijweg van de Ringbaan te doorbreken. Zij vond het moeilijk te accepteren dat hiervoor een lange voorbereidingstijd nodig is.Hoewel alle partijen het erover eens waren dat maatregelen op een zo kort mogelijke termijn noodzakelijk zijn nam het CDA het ook een beetje op voor de wethouder. ,,Een proef met het weghalen van paaltjes is helemaal zo gek nog niet, want dan kunnen we hier op termijn ook een goed onderbouwd besluit overnemen'' vond CDA-voorman Johan Slappendel. Zolang de verkeersmaatregelen nog niet kunnen worden uitgevoerd zou volgens Slappendel ook in samenspraak met de schooldirectie naar tussenoplossingen kunnen worden gekeken. Hij opperde daarbij onder andere het inzetten van verkeersbrigadiers op de tijden van aanvang- en sluiting van de school.

Vanwege het ontbreken van goede fietsoversteekpunten ontstaan er gevaarlijke situaties rond de Korenmaat.

advertentie
advertentie