Frisse lucht?

11 oktober 2016 om 00:00 Nieuws

De gemeenteraad kreeg het kort geleden flink benauwd van een adembenemend tekort wat werd aangekondigd op de bouwkosten van de nieuwe Glashorstschool. Een overschrijding van bijna 7 ton op een budget van 1,9 miljoen euro; de politiek kon bijna meteen aan de zuurstof.

De toelichting van Viermaster-directeur Henk Jonker over de oorzaken van het te verwachten tekort op de bouwkosten maakte de bedompte atmosfeer er, in de op zich toch vrij luchtige grote zaal van De Breehoek, niet beter op. Een te krap budget wat gebaseerd is op oude normbedragen, de bouw van een extra speellokaal waarvoor de vloer 30 centimeter verdiept moet worden, 40 cm hogere plafonds voor een betere luchtcirculatie en het ontwerp van een toekomstbestendig gebouw dat ook nog een beetje knap moet ogen in de omgeving. Een wensenlijstje dat volgens Jonker zeker geen blijk geeft van overdreven luxe. ,,Die extra plafondhoogte is echt nodig want het gaat tenslotte wel om frisse lucht voor de kinderen'' zo hield hij de naar adem happende raad een aantal keren voor.

Met dit beeld in het achterhoofd was het wel aardig om te zien hoe de monden van de aanwezige raadsleden zaterdagmorgen openvielen toen Jonker, samen met Korenmaat-directeur Heij en wethouder Van Dijk, per helikopter arriveerde bij de officiële opening van de andere nieuwe school aan de Ringbaan. Wellicht heeft Jonker zichzelf ook afgevraagd of een ludieke luchtruimactie in deze vorm achteraf gezien wel zo gelukkig getimed was. De herhaallus in zijn toespraak van complimenten en bedankjes aan het adres van de gemeente voor hun fantastische medewerking aan de bouw van de Korenmaat begon bijna een beetje verdacht te worden. Of al die loftuitingen de lucht hebben kunnen klaren voor een gunstige beschikking van het gemeentebestuur op het verzoek voor een extra donatie in de bouwkas van de nieuwe Glashorst, gaan we binnenkort meemaken.

Bij de oude Glashorst was frisse lucht vorige week overigens ook wel een dingetje. Teneinde de grote oefening van de hulpdiensten in het leegstaande schoolgebouw zo realistisch mogelijk te maken werd er twee avonden achtereen met behulp van allerlei vuurkorven en rookmachines brand gesimuleerd. Ik kan u verzekeren dat elke zich eventueel in het gebouw ophoudende vleermuis bij het opstijgen van al die enorme walmen in en rond de school spontaan de wijk heeft genomen. Zo, dat is alvast één leeg schoolgebouw waarvan de sloop niet meer opgehouden kan worden door een vermoeden van de aanwezigheid van een nachtdierenhabitat. Nu nog even een brandweeroefening met persluchtmaskers organiseren in het gebouw van De Bruinhorst en alle zorgen rond eventuele vertragingen vanwege allerlei voorschriften in de Flora en Faunawet kunnen in rook opgaan.

Volgens mij kun je dit een win-win situatie met een luchtje noemen.

Margreet Hendriks

advertentie
advertentie