Vluchtelingen-Werk zoekt vrijwilligers

11 oktober 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Ook in Scherpenzeel vestigen zich regelmatig vluchtelingen zodra zij een verblijfstatus hebben ontvangen. Om deze mensen op weg te helpen, zoekt VluchtelingenWerk vrijwilligers. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van kinderbijslag, gas, licht en water maar ook vertellen waar de huisarts of de supermarkt is. Op dit moment is er in Scherpenzeel behoefte aan meer vrijwilligers.

Janneke Hek

In Scherpenzeel zijn met name alleengaande mannen aangekomen, die nu wachten op gezinshereniging. Wanneer hun vrouw en kinderen hier aangekomen zijn, wacht hen een nieuwe taak: Het opbouwen van een leven in Nederland. Het huis dat zij toegewezen krijgen, is meestal kaal opgeleverd. Via een lening van de gemeente kan dit huis ingericht worden. ,,Een klus waarbij ook onze vrijwilligers vaak een handje helpen", vertelt Linda Bavelaar, coördinator VluchtelingenWerk in Scherpenzeel. Wanneer er een woning beschikbaar is, dienen de vluchtelingen binnen twee weken het asielzoekerscentrum te verlaten. Een korte tijd wanneer er aan de woning veel moet gebeuren zoals schilderen en vloeren leggen.

EEN OF TWEE DAGDELEN Linda Bavelaar is namens VluchtelingenWerk Oost Nederland (VWON) betrokken bij de Scherpenzeelse vluchtelingen en de vrijwilligers. ,,Op dit moment is er een aantal ervaren vrijwilligers van VWON in Scherpenzeel. Inmiddels wordt het begeleiden van de gezinnen voor dit aantal vrijwilligers echter wat veel. We zijn ok zoek naar mensen die een of twee dagdelen per week de gezinnen willen bijstaan. Het is fijn als je affiniteit met administratief werk hebt. Het aanvragen van zorgtoeslagen, kinderbijslag en uitkeringen vergt nogal wat papierwerk. Ook het opgeven bij scholen of nadenken over welke nascholing geschikt is, hoort er bij. Als vrijwilliger maak je een plan met iemand hoe hij of zij zich zo snel mogelijk zelf kan redden. Talenkennis is niet vereist, een basiskennis van Engels is handig."

ACHT MAANDEN Wanneer de vluchtelingen in hun nieuwe huis aankomen, gaat de tijd voor de vrijwilligers in. Gemiddeld staat er acht maanden voor het begeleiden van een gezin. De eerste zes weken zijn het meest intensief. Twee tot drie dagdelen per week zijn er dan mee gemoeid, al kan het deels ook vanuit je eigen huis. Wanneer er post binnenkomt bij het vluchtelingengezin, is de vrijwilliger nodig.

Na drie maanden is de intensiviteit verminderd tot ongeveer een maal per week. In principe is de vrijwilliger betrokken bij een gezin per periode, tenzij de vrijwilliger graag meerdere trajecten begeleidt.

Wie interesse heeft, kan mailen naar lbavelaar@vwon.nl. Dan volgt een intakegesprek met Linda Bavelaar van VluchtelingenWerk. Hierbij worden alle ins en outs besproken. Daarna volgt nog een kennismakingsgesprek met het Scherpenzeelse team. De onkosten voor vrijwilligers, zoals reiskosten, worden vergoed. Vrijwilligers uit Scherpenzeel en Renswoude kunnen zich aanmelden.

Bron: Vluchtelingenwerk Nederland (YouTube)

advertentie
advertentie