Column: Principes

25 oktober 2016 om 00:00 Nieuws

Principes kunnen geld kosten. Die constatering zal de gemeenteraad kunnen onderstrepen wanneer daar binnenkort een raadsvoorstel ligt om (diep) in de buidel te tasten voor de verloren rechtszaak inzake het niet betalen van een vergoeding voor extra werkzaamheden aan twee voormalig leden van de Raad van Toezicht van de Stichting Kulturhus De Breehoek. Niet dat er iets door zal veranderen, want bij de rechter gedane zaken nemen geen keer. De oorspronkelijke rekening van tweemaal 4500 euro gaat door alle aan het geschil verbonden juridische kosten naar verwachting al snel oplopen tot zo'n 25.000 tot 30.000 euro. Een bedrag dat De Breehoek met een toch al wankele begroting absoluut niet kan ophoesten.

De principes van wethouder Margo van de Fliert om er alles aan te doen deze nota's van tafel te krijgen leken op voorhand wel te kloppen. De nog maar net aangetreden nieuwe RvT (waarvan de voorzitter vanwege de door hem gevraagde extra bedenktijd nog niet in functie was en uiteindelijk zelfs nooit kwam) had tenslotte een eerder verzoek tot een hogere vergoeding voor hun inspanningen al bij de gemeente zien stranden. Helemaal lekker heeft het eigenlijk nooit gelopen tussen de gemeente en het nieuwe (beoogd) bestuur dat de lokale sport- en cultuurtempel uit het financiële slop moest trekken. Net op het moment dat de gemeente ging besluiten om zelf maar een paar saneringsscenario's uit te (laten) werken, kwam de RvT zowaar met een herstructureringsplan proppen. Met name de dringende oproep om toch vooral direct te kiezen voor dit plan en niet te wachten op eventuele alternatieve scenario's van het college, viel bij de lokale politiek niet lekker. Als men veel geld ging pompen in De Breehoek, wilde men tenminste wat te kiezen hebben.

Nog voor de gemeenteraad het plan van De Breehoek ging afwegen tegen de andere scenario's, liet de RvT weten de pijp aan Maarten te geven. De beoogd voorzitter zag af van een benoeming en ook de twee reeds zittende leden lieten weten hun functie als toezichthouder ter beschikking te stellen. Zij vertrokken op 1 oktober tegelijk met de voormalig directeur van De Breehoek. Als klap op de vuurpijl werd er door twee van de drie RvT-ers een nota bij het technisch failliete Kulturhus ingediend voor hun inspanningen ten behoeve van het herstructureringsplan. Een actie waarvoor men, naar nu ter rechtszitting is gebleken, kennelijk goedkeuring had verkregen van de voormalige directeur.

Dat laatste zal de wethouder en wellicht straks de politiek nog het meest dwars zitten. Met al die euro's die het nieuwste lijk uit de kast van De Breehoek gaat kosten had de gemeente een flink feestje kunnen bouwen in het Grand Café om de achterblijvende omzet van de horeca op een gezellige manier te sponsoren. Maar ik vermoed dat het gemeentebestuur, na besluitvorming over het aangekondigde raadsvoorstel, ook wel een flinke borrel nodig zal hebben om een vervelende nasmaak kwijt te raken.

Margreet Hendriks

advertentie
advertentie