Sprookjesachtige Nacht van de Nacht met Caecilia

1 november 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Het orkest van Muziekvereniging Caecilia heeft zaterdagavond, in de Nacht van de Nacht, op het voorterrein bij zijn gebouw aan de Willaerlaan in het donker een concert gegeven. Op het programma stonden onder andere de sprookjes Rapunzel en The Witch and the Saint.

LICHTVERVUILING De Nacht van de Nacht is een initiatief van de Nederlandse provinciale milieufederaties. Zij roepen daarmee gemeenten, bedrijven en huishoudens op om, op de dag dat de wintertijd ingaat, hun verlichting te doven, om aandacht te vragen te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. Tijdens de Nacht van de Nacht gaat door heel Nederland het licht uit, en worden tal van nachtactiviteiten georganiseerd. Dit jaar deed Muziekvereniging Caecilia voor het eers mee.

KAARSJES Bij het fiets/wandelpad aan het eind van de Willaerlaan was rond half acht 's avonds de openbare verlichting uitgeschakeld en werd de route naar het gebouw van Caecilia louter aangegeven door een lang lint van honderden kaarsjes.

DONKER Zowel voetgangers als fietsers moesten in het donker hun weg vinden naar de concertlocatie. Ook daar was het, op het schijnsel van twee vuurkorven, wat kaarsjes en de lampjes op de lessenaars van de muzikanten na, volledig donker. Wie niet bekend was op die plek, had moeite om de ingang van het terrein te vinden. 'Spannend hè', vond een fietster die voorzichtig in de richting van de klanken in fietste. Het was niet makkelijk om je te oriënteren in het duister.

SPROOKJESACHTIG Sfeervol was het concert, volgens het in groten getale opgekomen publiek. Vooral de muziekwerken Rapunzel en The Witch and the Saint zetten de toon voor deze sprookjesachtige avond.

Verteller Marcel de Bruijn begeleidde deze bijzondere muziekstukken telkens met het (tussendoor) vertellen van het verhaal. De heks die Rapunzel opsluit in een hoge toren en langs haar uit het raam hangende gouden haren naar boven klimt, de prins te paard die haar probeert te redden en uiteindelijk met haar trouwt.

VERBEELDING De muzikale verbeelding leek door de duisternis en het zacht flakkerende licht van kaarjes en vuurkorven versterkt te worden. Ook het treurige verhaal van de tweeling Helena en Sybylla in The Witch and the Saint kwam door de dromerige klanken in het donker voor de luisteraars prachtig tot leven. Verder bracht het orkest ook nog Consolation, Concerto d'Amore, Tin Tin en Ross Roy ten gehore.

NACHT De spreker van de avond was Ad Hoogvliet, die naast informatie over het muzikale programma, aan de toehoorders ook het doel van de Nacht van de Nacht uitlegde. 

,,Dit was een nieuw project voor ons en het was dan ook afwachten hoe de weersomstandigheden en opkomst van bezoekers zou zijn. Maar zowel het orkest als het publiek waren na afloop enorm enthousiast'' vertelt secretaris Wilma Buisman. ,,Een bijzondere gebeurtenis die zeker voor herhaling vatbaar is''.

advertentie
advertentie