Ambtskleding op de catwalk in Achthoekkerk

15 november 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Woensdag 16 november is het kerkgebouw van de Achthoekkerk aan de Molenweg 1 omgebouwd tot catwalk. Twaalf gemeenteleden tonen dan vijfhonderd jaar geschiedenis door ambtskleding te presenteren.

De ambtskleding is exact nagemaakt van schilderijen en afbeeldingen uit de betreffende tijd. De initiatiefneemster vertelt bij elk model wat er gedragen wordt. De entree is vrij en de avond begint om 20.00 uur.

Louis van Riel is namens de Achthoek betrokken bij de organisatie van de modeshow. ,,Ieder winterseizoen organiseren wij diverse activiteiten binnen onze gemeente. Tijdens een familiefeest zag ik de modeshow van ambtskleding en dacht: dat is ook wat voor onze gemeente".Carla Zuidema uit Ugchelen heeft de catwalk opgezet en is verantwoordelijk voor de pakken. Ze voerde deze show inmiddels al tweehonderd keer op. De eerste keer was in 2005, tijdens een feestelijke kerkdienst in Ugchelen, ter gelegenheid van de oprichting van de protestantse kerk aldaar. Uitgebreid onderzoek  leidde tot het begeleidende verhaal  over vijfhonderd jaar kerkelijke mode, dat ze tijdens de catwalk voorleest.

De kleding van de 16e, 17e en 18e eeuw is nagemaakt aan de hand van afbeeldingen uit die tijd. Zelfs de hoeden, kragen en andere bijzonderheden zijn nagemaakt. De ambtskleding wordt meegenomen door Zuidema en zij helpt met aankleden en het aanbrengen van de pruiken en hoeden.

De 'predikanten' komen in chronologische volgorde op de catwalk. Bij elk gewaad vertelt Zuidema over de details en eventuele anekdotes uit die tijd.

ROL IN SAMENLEVING ,,De bezoekers horen over de keuzes die destijds gemaakt zijn, waarom men het zo wilde en waarom men het later toch weer anders wilde. Dan blijkt dat het veranderende tijdsbeeld in die vijf eeuwen bepaald niet aan de kleding van onze voorgangers voorbij is gegaan. Wat je bijvoorbeeld ziet is dat de kleding laat zien wat de rol van de predikant in de samenleving destijds was. Zag hij zichzelf als een man van het volk en droeg hij dus eenvoudige ambtskleding of rekende hij zichzelf tot de notabelen wat zich uitte in duurdere materialen en snit", vertelt Van Riel enthousiast. Het dragen van ambtskleding is binnen de protestantse kerk in de loop der jaren veranderd. Meer dan in de rooms katholieke kerk bijvoorbeeld. Veel predikanten vinden het prettig om een toga met bef te dragen. Bijvoorbeeld omdat ze dan duidelijk in functie zijn, waardoor er een bepaalde afstand en eerbied ontstaat maar ook zie je dat voorgangers in bepaalde kerkverbanden ervoor kiezen om geen toga te dragen om juist die afstand te verkleinen. De reacties op het geplande evenement zijn positief, merkt Van Riel. Niet alleen gemeenteleden maar ook andere belangstellenden zijn van harte welkom, benadrukt hij. De Achthoekkerk telt 1500 leden en heeft op dit moment geen predikant in dienst. Wel is er een interimpredikant parttime actief in de gemeente. ,,We zouden het erg fijn vinden om weer een vaste predikant te kunnen verwelkomen".

advertentie
advertentie