Vonk sloeg over op bruiloft broer: Echtpaar Stuivenberg 50 jaar getrouwd

22 november 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Aan de koffie met burgemeester Visser, een verrassingsontbijt met kinderen en kleinkinderen en een ballonnenboog in de tuin. Gouden bruidspaar Joop en Henderika Stuivenberg kijken terug op vijftig jaar huwelijk. Destijds, op 16 november 1966, was het ook stormachtig weer. Het paar ontmoette elkaar bij de bruiloft van Joops broer met een vriendin van Henderika, al geeft Joop toe dat Henderika hem tijdens het verlovingsfeest van zijn broer al opgevallen was.

Janneke Hek

Zij is afkomstig uit Zuilen, Joop is een rasechte Scherpenzeler. Na hun huwelijk betrok het paar een vervallen boerderij aan de Nieuwstraat, voor Kwekerij Stuivenberg. Deze woning was niet bepaald voorzien van alle gemakken. ,,De gemeente wilde de boerderij onbewoonbaar laten verklaren. Er was geen gas of riolering. Maar we hebben het er gezellig gehad hoor" lacht de bruid.

GEEN IDEE Het echtpaar kreeg drie kinderen en heeft inmiddels ook vijf kleinkinderen. Ze verhuisden in 1998 naar de Broekerlaan, waar ze nog steeds met plezier wonen. Hendrika begon er, toen het vijftig jarig huwelijksjubileum in zicht kwam, over met haar kinderen hoe ze het zouden vieren. De kinderen namen echter de touwtjes in handen en zeiden tegen hun ouders: we regelen alles, jullie worden verrast. ,,We hebben geen idee hoe deze dag er uit gaat zien. Het is al leuk begonnen met een ontbijtje en nu de burgemeester en de krant op de koffie" glundert het bruidspaar.

TIMMERMAN Joop is werkzaam geweest als timmerman en heeft destijds in de wijk rond zijn huidige woning veel gewerkt. ,,Er is in deze wijk geen huis waar ik niet aan gewerkt heb", kijkt hij trots terug.

Henderika werkte in Huis in de Wei. De bruidegom haalde op latere leeftijd zijn rijbewijs. Het gezin Stuivenberg bereisde voorheen alles met de fiets. De twee dochters kijken daar met gemengde gevoelens lachend op terug.

,,Moeder is nog steeds actief, ze wandelt iedere morgen acht kilometer en fietst nog regelmatig, zelfs naar Wijk bij Duurstede.´´ Een geheim voor een lang gelukkig huwelijk heeft het bruidspaar niet. ,,Ik kom nog uit een tijd waarin scheiden onbegrijpelijk is", zegt Joop. Zij vult lachend aan: ,,We hebben heus weleens woorden gehad".

ACTIEF BLIJVEN Belangrijk is volgens hen om niet op de bank neer te ploffen, maar actief te blijven. Joop en Henderika Stuivenberg hebben een gedeelde hobby. Ieder weekend staan zij met hun spulletjes op verzamelbeurzen. Zij spaart bijvoorbeeld zelf kabouters in alle maten en vormen. Hij begon ooit met Verkadeplaatjes en inmiddels spaart en verkoopt hij al twintig jaar Pokémon-artikelen. Daarnaast koopt het echtpaar koopwaar in binnen- en buitenland, om op beurzen te verkopen. ,,We rijden regelmatig naar Duitsland om inkopen te doen. Dan staat het huis bij terugkomst weer vol met dozen vol servies en andere dingen", lacht Henderika. Via internet kopen en verkopen ze niet. ,,Ik gebruik de computer alleen om een spelletje op te spelen", lacht Joop.

advertentie
advertentie