Expositie antieke kerstversiering in bieb Renswoude

13 december 2016 om 00:00 Nieuws

RENSWOUDE Bezoekers van de bibliotheek kunnen sinds vrijdagmiddag tijdens de openingstijden, antieke kerstversiering bekijken van Ingrid Nagtegaal uit Amersfoort.

Nadat Ingrid de vitrinekasten had ingericht en uitgelicht met ledverlichting, vertelde ze hoe ze was begonnen met verzamelen.

BREEKBAAR Ingrid Nagtegaal erfde van haar moeder kerstballen. Daardoor ontstond haar belangstelling voor oude kerstversiering. In de jaren vijftig waren het vooral zilveren ballen, maar er waren ook erg breekbare ballen van glas.

Net als bij anderen die nog oude kerstversiering bewaard hebben, hingen het klokje, het kerkje en het paddenstoeltje gewoon thuis in de boom.

De belangstelling voor oude kerstversiering werd bij Ingrid steeds groter. ,,Ik kreeg er waardering voor en ontdekte in Amersfoort een winkel waar men antieke kerstballen verkocht. Zo ontstond de verzameling´´, licht Ingrid Nagtegaal toe.

EETBARE VERSIERINGEN In de dertiende eeuw werd Kerst in Duitsland in een zaal gevierd. Later verscheen pas de Kerstversiering. Een versierde kerstboom zie je in huis voor het eerst rond de negentiende eeuw verschijnen. In die tijd hingen in de kerstboom nog eetbare versieringen, zoals appels, noten, koek en suikerwaren.

GLASBLAZEN Dankzij de komst van het glasblazen raakt de kerstbal in opkomst. In Bohemen, nu Tsjechië, lukt het glasblazers in 1870 in Gablonz om glazen kralen te maken met een dun laagje metaal en meestal zilver aan de binnenkant.

Die glimmende kralen leken van zilver, de gekleurde kralen op edelstenen.

INKOMSTEN Later werd het maken van kerstversieringen een belangen bron van inkomsten voor de glasblazers. Vaak waren deze thuiswerkers vooral vrouwen.

De kralen verbond men met fijn draad. Er werd ook folie, chenille, was/kaarsvet en lichtgevende fosfor gebruikt.

Gablonzer kerstdecoraties, beroemd om hun kunstzinnigheid, werden overal in de wereld verhandeld. De kerstversiering in de bibliotheek is gemaakt in de jaren 1910 en 1940.

advertentie
advertentie