Tekorten door jeugdzorg

31 januari 2017 om 00:00 Voorpagina

SCHERPENZEEL Hoewel de voorlopige financiële prognose over 2016 aangeeft dat de gemeente Scherpenzeel over het geheel genomen mogelijk weer een overschot kan verwachten op de uitgaven in het kader van de nieuwe zorgtaken, blijven er zorgen voor de toekomst. Met name op het budget voor de jeugdzorg worden in de komende jaren tekorten gevreesd.

Vooral de opvang van voogdijkinderen binnen de gemeentegrenzen blijkt voor onverwacht grote kostenstijgingen te kunnen zorgen. Gemeenten zijn namelijk niet op basis van het woonplaatsbeginsel, maar op basis van instellingsvoogdij verplicht om de kosten van de voogdij te betalen. Zo zorgde de vestiging van een gezinshuis met vier voogdijkinderen in Scherpenzeel halverwege 2016 voor een flinke stijging van de kosten van verblijf.

GEZINSHUIS Het Rijk blijkt deze uitgaven pas na twee jaar in het budget te compenseren. ,,Dit soort voorfinanciering van de opvang van voogdijkinderen is een probleem waarmee alle gemeenten kampen'', bevestigt wethouder Henk Vreeswijk. ,,Het is niet iets waar je vooraf in je budget rekening mee kunt houden; het overkomt je. Indien een instelling besluit ergens een gezinshuis te vestigen voor opvang van voogdijkinderen, dan komen die kosten - ongeacht waar de aldaar geplaatste kinderen vandaan komen - voor rekening van de gemeente waarin de opvang plaatsvindt.

Dat kan een aardig gat slaan in de begroting, want de kosten van dit soort opvang kunnen al snel oplopen tot 100.000 euro of meer per kind.

Aangezien het Rijk voor de vaststelling van het budget altijd twee jaar terugkijkt, krijgt de gemeente die extra uitgaven pas veel later gecompenseerd.''

Wethouder Henk Vreeswijk vervolgt: ,,Zowel binnen de Regio FoodValley als de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is er volgens Vreeswijk veel aandacht voor het probleem, waarbij vooral ook wordt gekeken naar de huidige systematiek van financiering van jeugdzorg op basis van instellingsvoogdij. ,,Vooral plaatsen met veel opvangmogelijkheden, zoals Barneveld en Ede, hebben het hier moeilijk mee. De VNG bepleit dan ook bij het Rijk om bij de financiering van dit soort jeugdzorg het woonplaatsbeginsel toe te passen. Dat wil zeggen dat de kosten van de opvang worden gedragen door de gemeente waar het kind vandaan komt in plaats van de gemeente waar het door de instelling wordt geplaatst. Maar zover is het nog niet. Voorlopig moeten we het doen met de huidige regeling. Over 2016 lijkt Scherpenzeel er financieel, met name door de plus(jes) op de andere twee zorgtaken Wmo en Participatiewet, in elk geval nog aardig uit te komen. De verwachting is echter dat dit in de komende jaren niet meer het geval zal zijn. Rondkomen met de budgetten zal daarin, zeker op het gebied van de jeugdzorg, een grote uitdaging blijven.''

advertentie
advertentie