´Tapuit, graspieper en fitis´

18 april 2017 om 00:00 Nieuws

RENSWOUDE Tijdens de ledenvergadering van vogelvereniging Kunst in Vliegwerk vertoonde natuurfotograaf en amateurveldbioloog Jan Pater uit Veenendaal dia's van vogels in het buitengebied. Hij nam de vogelaars uit Renswoude onder het motto ´met de vogelaar op stap´ mee naar het Ameland, de Oostvaardersplassen en Zeeland.

De eerste dia's waren genomen vanaf de Bornrif-vuurtoren op Ameland. Op dat eiland zijn er lepelaars en tal van soorten meeuwen. ,,Na vijf jaar is een meeuw volwassen´´, merkte Pater op. Ook de broedkolonies kwamen in beeld. Op Terchelling ontdekte Pater tussen het helmgras een paddenstoel. Er vlogen ook vogels die je niet alle dagen ziet, zoals de tapuit, graspieper, grauwe fitis en de roodborsttapuit. Of de Kiekendief die op zoek was naar een prooi, die hij op een volgende dia te pakken had gekregen.

GANZEN Pater wees op de vele kleurschakeringen langs de kust. ,,Vaak zie je die elk moment veranderen, dat is zo mooi, dat is genieten", aldus Pater. Ook de vele soorten ganzen, een vogelsoort die niet iedereen weet te waarderen, werden mooi in beeld gebracht en toegelicht. ,,Terwijl een grote groep ganzen zich tegoed doet aan het gras in een weiland, staat een ander deel min of meer op wacht, op de uitkijk, en houdt alles in de gaten".

De Zeelandbrug en de Stompetoren verschenen op het scherm. Er waren beelden van de zilverplevier een ook van de verschillende soorten reigers die Nederland rijk is.

Pater wisselde de dia´s af. Hij vertoonde ook dia's van Ibissen. ,,Ook die kom je in Nederland tegen´´, vertelde Pater. Even later, beelden van een wilde eend met jongen, een fuut met jongen en tal van andere eendensoorten.

Aan het slot van de diavertoning bedankte voorzitter Heino Schut Jan Pater voor de mooie beelden en diens pakkende verhaal. De leden applaudiseerden.

advertentie
advertentie