´Een pittig lied gaan we pittig zingen´

25 april 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Tijdens een dagvullend programma lieten drie ouderenkoren, waaronder Matthanja, zich horen in de Grote kerk op donderdag 20 april. Vorig jaar is Matthanja te gast geweest bij het Horizonkoor in Hoofddorp, twee jaar geleden bij het Salemkoor in Katwijk aan Zee. Dit jaar is Scherpenzeel aan de beurt.

Elk koor heeft een aantal liederen in gestudeerd die zij op deze dag aan elkaar en aan het publiek laten horen. ,,Het is altijd een feestelijk gebeuren waarop wij door middel van de liederen onze God de lof mogen brengen", vindt Janny van Dijk, voorzitter van ouderenkoor Matthanja.

GLAS-IN-LOOD Het morgenprogramma was uitgelopen waardoor de lunch voor de koren later begon. Het middagprogramma startte hierdoor ook een half uur later. Wat voor de dertig belangstellenden geen probleem leek te zijn. Men keek vanaf de kerkbanken rond in de kerk en bewonderde de glas-in-lood-ramen.

De ouderenkoren waren goed van elkaar te onderscheiden door hun kleding. Zo droeg Matthanja rood-zwarte kleding, het Horizonkoor zwart-witte kleding en betrad het Salemkoor de kerk in lichtpaarse koorkleding.

Begeleiding was er door een piano voor in de kerk. Het kerkorgel nam ook een groot deel van de muzikale ondersteuning op zich.

SALEMKOOR Een solo-optreden van het Salemkoor verraste aan het begin van de middag de aanwezigen. Er werd een lied in het programmaboekje geannuleerd, waarna een mannelijke solist zijn opwachting maakte. Het met veel gevoel gebracht klassieke stuk leverde een aandachtig luisterend publiek op. Zelfs een applaus viel hem ten deel, wat niet gebruikelijk is tijdens een kooroptreden.

GROTE INZET De ouderenkoren zongen alle drie met zichtbaar plezier en grote inzet. De liederen waren zeker niet altijd eenvoudig te zingen. Sommige koorleden kozen ervoor om vanaf hun zitplaats te zingen, anderen hielden hun zangmap stevig vast en zongen staand hun deel. De drie dirigenten wisten hun leden mee te krijgen in het opvoeren van de ingestudeerde stukken.

Om beurten trad een ouderenkoor op. Het Glorie Halleluja, een bekend lied, werd door de koren gezamenlijk gezongen.

Dirigente Petry Esveldt van Matthanja begeleidde dit lied. ,,Een pittig lied, dat we pittig gaan zingen", zo klonk haar aankondiging. Terwijl zij de koren begeleidde op de piano, zag je Esveldt dirigeren. Een indrukwekkende combinatie van bezigheden, waardoor de drie koren zich lieten leiden.

TWEE SOLISTEN Tussen het zingen door de koren was er ruimte voor samenzang.

De twee solisten, Margriet van de Kaa (sopraan) en Willem Mulder (bas) leverden een belangrijke bijdrage aan deze korendag. Zij brachten vier muziekstukken ten gehoren, sommige in duet, andere solo. De zware basstem en de intense sopraan leverde mooie combinaties op. Vooral het lied ´Beelden van hoop´ maakte indruk. Ook hen viel daarom een applaus ten deel na afloop.

Ouderenkoor Matthanja bestaat sinds 1965 en wordt sinds 2008 begeleid door Petry Esveldt. De leden zijn ouder dan vijftig jaar en repeteren iedere dinsdagmiddag in Philalethes.

advertentie
advertentie