´Geen tranen, maar het gaat je toch aan het hart´

23 mei 2017 om 00:00 Nieuws

Soli Deo Gloria opgeheven

Bestuursleden Albert Mastebroek en mevrouw Overeem kijken met plezier terug op 'hun' koor. Het jongste lid is zesenzestig jaar en er is zelfs een lid ruim zeventig jaar lid geweest. Op het laatst waren er nog maar achttien leden.

SCEPTISCH In het archief van Oud Scherpenzeel is meer te vinden over de beginjaren van dit koor. De zangvereniging wordt 15 december 1928 opgericht door Rijk van Ginkel en Rijk van Ginkel.

In Scherpenzeel staan veel bewoners sceptisch tegenover de oprichting van een gemengde zangvereniging. Ze zijn van mening dat een vereniging, waarvan zowel Gereformeerden als Hervormden lid kunnen worden, geen lang leven is beschoren. Aan het lidmaatschap van de vereniging is in die tijd een aantal voorwaarden verbonden. Zo is de minimumleeftijd voor heren 18 jaar en voor dames 16 jaar. Gehuwden mogen geen lid worden van de vereniging, terwijl leden van een voetbalclub of dansclub ook niet in aanmerking komen voor het lidmaatschap. Het koor start in 1928 met veertig leden. De directeur, zoals de dirigent dan nog genoemd wordt, is de heer Van der Glas. Wekelijks wordt er gerepeteerd in de Christelijke school aan de Glashorst. Wie zonder zich af te melden niet op de repetitie verschijnt, moet een boete van 10 cent betalen. In het repetitielokaal mag ook in de pauzes niet gerookt worden. Het koor heeft in 1978 een grammofoonplaat uitgebracht tijdens haar 50-jarig jubileum.

RADIOPROGRAMMA Al in 1939 verleent Soli Deo Gloria haar medewerking aan een radioprogramma. De Holevoet, de krant destijds, schrijft dat ,,vrijwel alle dorpsgenoten aan hun toestel hebben gezeten om te luisteren".Mastebroek begrijpt wel waardoor het koor genoodzaakt was te stoppen. ,,De leden van vandaag zijn grotendeels van de babyboomgeneratie. Ze maken andere keuzes. Er is minder tijd voor het zingen bij een koor en men heeft er ook minder zin in. We hadden afgesproken dat we doorgaan met Soli Deo Gloria, zolang de zang van redelijke kwaliteit is.

Ons laatste concert was in Huis in de Wei met Pasen. Daarna was het voor ons tijd om te stoppen. Sommige leden zijn doorgegaan met zingen bij een ander koor, de meesten zijn gestopt met zingen. Op latere leeftijd instromen bij een ander koor valt niet mee. Je stem gaat toch achteruit als je ouder wordt".Ook oud-voorzitster Overeem is het daarmee eens. ,,Dit was een goed moment om te stoppen voor ons. Er zijn geen tranen gevloeid, maar het gaat je toch aan het hart. We wilden het niet dood laten bloeden, maar op een waardige manier stoppen". Het koor heeft inmiddels afscheid van de dirigent en elkaar genomen, met een etentje. Mastebroek zingt niet meer en Overeem is nog actief bij een koor in Zeist. ,,Hier zing ik bijna veertig jaar en die jaren wil ik graag volmaken", lacht ze.

advertentie
advertentie