Succesvolle schurentocht Oud-Renswoude

20 juni 2017 om 00:00 Nieuws

RENSWOUDE  Het organiseren van een schurentocht door de Historische vereniging Oud-Renswoude is een succes gebleken. Tal van Renswoudenaren hadden hun spullen uit hun verzameling keurig uitgesteld, de één buiten op het parkeerterrein voor de woning, de ander is de schuren bij zijn woning of in en buiten het tuinhuis achter de woning. En ja, er was veel te zien van een oud oliestel of een miniatuur boerenwagen tot een antieke Solex bromfiets tot een fraaie, stoere tractor of een oude naaimachine met daarbij borduurwerk.

Voorzitter Dikkie van den Brandhof had haar tuinhuis ingericht met allerhande oude spulletjes als koperen bussen, een pendule, aardappelmanden, melkstoeltjes, naaimachines met toebehoren, een oude worstmolen en nog veel meer. Buiten onder de carport een oude wasrekje en ook aan de lijn aan keur aan wasgoed uit vroeger dagen. Boekjes van Oud-Renswoude en knipselboeken lagen op een tuintafel zodat geïnteresseerden nog even rustig konden kijken of een boekje kopen. Voor de liefhebbers had ze ook nog lekkere zelfgemaakte advocaat en natuurlijk was zij en bestuurslid Gerda Vermeulen gekleed in de boerenkleding van vroeger.Roelof van Burken had al zijn fietsen met hulpmotor, oude bromfietsen en enkele prachtige oude motoren uitgestald op het parkeerterrein voor zijn woning. Als fietsenmaker begonnen schakelde hij om naar automonteur en werd later garagehouder. Oude bromfietsen bleef trekken en zo groeide zijn verzameling tot inmiddels 53 stuks. Van oude Berini's tot Solexen en ja, zelfs een Solex tandem. Ook het merk Sparta en een oude Mosquito bromfiets maar een prachtige oude DKW motor ontbraken niet. ,,Ik ben drie maanden aan het poetsen geweest en heb er veel werk aan gehad, maar het is het waard. Alles staat er piek fijn bij", zegt Van Burken. Hij sleutelt nog regelmatig aan z'n oude karretjes en maakt ook wel ritjes er op. ,,Ben niet voor niks lid van de bromfietsclub Op z'n elf en dertigst". Terwijl enkele bezoekers even rondneuzen tussen de geëxposeerde bromfietsen zet Roelof: "Ik zal deze even laten lopen en even later is er een zacht brommend geluid", hij doet het inderdaad.Soms enkele mensen en af en toe een hele groep tref je aan bij het museum van Installatiebedrijf Henk Moesbergen.

Z'n eerste bestelwagen, een Fiat, tref je er aan maar daarnaast allerlei apparatuur die te maken heeft met bijvoorbeeld de stroomvoorziening in vroeger dagen. "Kijk, zegt een mevrouw, dat waren vroeger de zekeringen in de meterkast". Een meneer kijkt geïnteresseerd naar wat kabels terwijl weer een ander een wasmachine uit vroeger dagen bekijkt. Het zijn oud-leraren van een technische school die met veel belangstelling kijken naar wat tentoongesteld is en meegenomen worden, terug in de tijd.Groot materieel tref je aan bij Martien Jochemsen, die een verzameling van zo'n veertig tractoren heeft. Zelfs kleine tractoren op rupsbanden omdat die altijd hun werk kunnen doen."Het is toch wel een heel gepruts om al die dingen aan de gang te krijgen, maar het is leuk werk. Toen ik agrariër was knapte ik al tractoren op. Ik ben altijd liefhebber geweest. Kom ik iets zeldzaams tegen dan koop ik het, maar je vindt steeds minder bijzondere tractoren. Soms zoek ik iets uit een bepaalde serie en dat blijkt moeilijk te krijgen en soms rijzen de prijzen de pan uit."

Tussen al die tractoren staan hele grote, tal van merken, uit tal van landen als onder andere Hongarije, Amerika, Duitsland, Engeland en Rusland. De meeste met cabine en met 6 cylinders. Martien geeft de bezoekers graag tekst en uitleg over zijn verzameling.Aan de Dorpsstraat heeft ook Marinus van Ginkel een enorme verzameling aan spullen opgebouwd, zoals bijvoorbeeld oude legerspullen maar ook oude emaillen kannen, oliestellen en een keur aan gereedschap, teveel om op te noemen. Alles keurig gerangschikt en goed te bekijken. Ja, oude blikken sigarendoosjes, spullen om sigaren te maken maar ook miniatuur tractoren tref je er aan. Van Ginkel is ook bekend om zijn fraaie collectie zelfgemaakte miniatuur boerenwagens en rijtuigen. Die hij later weer heeft aangevuld met vrachtwagen die ze vroeger bij de Coöperatie in Renswoude hadden, het bedrijf waar hij jaren gewerkt heeft. Maar ook zijn zelfgemaakte fraaie schaalmodellen van legervoertuigen wekken bewondering bij de bezoekers. Daarnaast waren er nog enkele deelnemers aan de schurentocht.

advertentie
advertentie