Kunstgrasveld verdeelt Scherpenzeelse politiek

27 juni 2017 om 00:00 Voorpagina

SCHERPENZEEL De politieke fracties in de gemeenteraad hebben ernstig verdeeld gereageerd op een voorstel van het college om te investeren in de aanleg van een tweede kunstgrasveld bij voetbalvereniging Valleivogels. De doorslaggevende stem ligt donderdag in de raadsvergadering bij het CDA; de enige partij die zich tijdens de Opinieronde onthield van een duidelijke mening over het voorstel.  

Het college en de buitensportverenigingen (voetbalverenigingen Valleivogels en Scherpenzeel alsmede Mixed Hockeyclub De Holestick) zijn al sinds 2015 in onderhandeling over nieuwe gebruikersovereenkomsten. Daarin wordt onder andere de kostenverdeling voor het onderhoud van de accommodaties geregeld. De gesprekken, die een moeizame start kenden, zouden inmiddels in eendracht en consensus verlopen.

Het college verwacht dat de nieuwe gebruikersovereenkomsten in het derde kwartaal van 2017 getekend zullen worden.

VELD VALLEIVOGELS Vooruitlopend hierop ligt er nu een voorstel om voor de aanleg van een tweede kunstgrasveld bij vv Valleivogels. De maatregel is volgens het college nodig om het capaciteitsprobleem met trainings- en speeluren bij de club op te lossen. De raad wordt gevraagd hiervoor een krediet van 370.000 euro beschikbaar te stellen. Van dit bedrag zal vervolgens 25% door de vereniging worden bijgedragen via de jaarlijks verenigingenbijdrage.

OMGEKEERDE WERELD Gerrit Dijkstra (VVD) vond het de omgekeerde wereld. Hij riep het college op om eerst maar eens met een gebruikersovereenkomst te komen alvorens een voorstel te doen voor een grote investering in een kunstgrasveld.

Een mening die werd gedeeld door zowel PRO Scherperzeel als coalitiepartij SGP, waarvan wethouder Vreeswijk in het college ook al tegen het voorstel had gestemd. Men vroeg zich af of het voorstel niet de druk van de ketel zou halen voor eventuele fusieplannen van de beide voetbalverenigingen en er werd gevreesd voor mogelijke precedentwerking richting andere verenigingen met capaciteitsproblemen.

Gerard van Deelen (SGP) was het er bovendien niet mee eens dat de rekening voor een tweede kunstgrasveld voor Valleivogels direct bij de gemeente werd neergelegd. Van Deelen wees erop dat deze vereniging jaarlijks forse omzetten draait in hun voetbalkantine en vond dat Valleivogels in eerste in instantie zijn eigen voetbalbroek dient op te houden.

PORTEMONNEE Robert Tiesing van PRO Scherpenzeel wilde eigenlijk ook wel wat meer inzicht hebben in de portemonnee van Valleivogels. Hij zei het gemeenschapsgeld liever te besteden aan bijvoorbeeld zonnepanelen om sportpark De Bree wat energiezuiniger te maken.CU-er Aart van de Peut daarentegen schaarde zich vierkant achter het voorstel voor de aanleg van een tweede kunstgrasveld. Van de Peut vond dat het op voldoende peil houden van de sportvoorzieningen in een groeiend Scherpenzeel wel degelijk een zaak van de gemeente is.

BUITENSPORVERENIGINGEN Het voorstel was voor GBS-voorman Henk Brons aanleiding om wethouder Tonnis van Dijk nog eens uitgebreid de oren te wassen over het moeizame verloop van de onderhandelingen met de buitensportverenigingen, maar bleek niettemin te kunnen rekenen op de steun toegezegd van Gemeentebelangen.

CDA-voorman Slappendel verhaalde over voetbalheld Dirk Kuyt, wiens ernstige bezwaren tegen voetballen op kunstgras nog recent in de media breed zijn uitgemeten. ,,En wie houdt er niet van Dirk Kuyt?'' vroeg hij zich af. Of dit betoog geïnterpreteerd moet worden als een 'nee' van het CDA tegen het voorstel hield Slappendel echter in het midden.Wethouder Tonnis van Dijk bepleitte dat kunstgras de enige oplossing is voor de huidige capaciteitsproblemen bij Valleivogels. Deze zullen volgens Van Dijk ook door een fusie met vv Scherpenzeel niet kunnen worden opgelost.

De wethouder bestreed overigens de suggestie dat een toezegging voor een tweede kunstgrasveld Valleivogels zou moeten overhalen om mee te werken aan hun nieuwe gebruikersovereenkomst. Met het besluit is volgens de wethouder haast geboden om ervoor te zorgen dat dit veld in de zomer van 2018 kan worden aangelegd. SGP, VVD en PRO Scherpenzeel waren duidelijk niet overtuigd. Hoe het CDA gaat stemmen wilde voorman Slappendel nog niet zeggen. Hij wilde daarover eerst met de fractie overleggen. Donderdag moeten de kaarten op tafel gaan komen en zal blijken of het (om met Henk Brons te spreken) 'Hom of Dirk Kuyt', gaat worden.

advertentie
advertentie