Kleinere blauwe zone naar hele week

11 juli 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Het college is van plan om de blauwe zone in het centrum aan te passen (verkleinen) en uit te breiden naar de gehele week. In het aangewezen gebied worden straks alleen de zondagen nog vrijgesteld van het gebruik van een parkeerschijf.

Om de parkeerdruk te verlichten, besloot de raad in 2010 tot het invoeren van een blauwe zone in het centrumgebied op de vrijdag en zaterdag. Eind 2013 heeft er een evaluatie van het parkeerbeleid plaatsgevonden, waarbij de suggestie werd gedaan om de blauwe zone, met uitzondering van de zondag, gedurende de gehele week te laten gelden.

GEWENNING De meningen hierover waren destijds verdeeld. Een aantal partijen twijfelde over uitbreiding naar de gehele week; anderen waren van mening dat de ene dag wel en de andere dag geen parkeerschijf behoeven te zetten niet erg duidelijk is en geen gewenning bevordert bij de mensen die er parkeren.

De raadscommissie vroeg het college om eerst de mogelijkheden te onderzoeken om extra parkeergelegenheid in het centrum te realiseren of aan te kopen, alvorens het beleid ten aanzien van de blauwe zone te wijzigen.

De extra parkeergelegenheid in het centrum heeft de gemeente inmiddels gerealiseerd door de aankoop van het parkeerterrein achter de Big Bazar aan de Marktstraat. Dit terrein is bedoeld om parkeren voor werknemers te faciliteren en lang parkeren van bezoekers.

Na een gewenningsperiode heeft het college vervolgens opnieuw onderzoek laten doen naar de parkeerdruk.

Uit het onderzoek blijkt trouwens dat werknemers buiten de venstertijden van de blauwe zone niet geconcentreerd parkeren op het daarvoor bestemde terrein aan de Marktstraat, maar verspreid over het gehele onderzoeksgebied. Mede omdat het 'nieuwe' parkeerterrein nog niet veel wordt gebruikt (de bezetting komt niet boven de 50 procent) zou in de overige straten nog wat meer ruimte gemaakt kunnen worden voor bewoners en bezoekers. Opvallend is wel dat, ten opzichte van een eerder onderzoek in 2012, de totale parkeerdruk in het centrum wat afgenomen lijkt te zijn. In het onderzoek waren er slechts 4 metingen waarop het druk was (boven de 85 procent) tegenover 11 in 2012.

Had de zaterdag in 2012 nog de meest drukke momenten, in het laatste onderzoek was er geen enkele straat waar de parkeerdruk boven de 85 procent uitkwam. De onderzoekers concluderen hieruit dat de blauwe zone steeds beter lijkt te functioneren. Uit de bezettingsmeter komt een aantal plekken naar voren waar het relatief het drukst is. Het college wil de nieuwe blauwe zone daarop aanpassen en stelt voor om deze uitsluitend van toepassing te laten zijn op het parkeerterrein aan de Beukenlaan (Jumbo), de Druivenkamp (voor Blokker et cetera), Plein 1940 en de Vijverlaan. De Dorpsstraat zou in dit plan, behoudens het gedeelte langs Plein 1940, buiten de blauwe zone gaan vallen. De aanmerkelijk kleinere blauwe zone zou dan wel gaan melden van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur en op vrijdag tot 21.00 uur.

Alvorens een definitief besluit te nemen over de aanpassing van de blauwe zone organiseert het college ook nog een inloopavond waarbij mensen in de gelegenheid worden gesteld de plannen te bekijken, vragen te stellen en hun reactie hierop te geven. Deze avond staat gepland voor 5 september 2017 en nadere berichtgeving hierover zal nog volgen.

advertentie
advertentie