´Mensen rekenen op kropje sla´

11 juli 2017 om 00:00 Nieuws

Voorzitter Huub van den Erve: ,,Wanneer je prei van je tuin in de keuken heb liggen, ruik je dat door het hele huis". Een collega-moestuinier vertelt over zijn ervaring met een stukje Madame Jeannette pepertje. ,,Wat was dat heet!".

KERSVERS Omdat er behoefte was aan grond om te moestuinieren, richtte de gemeente Scherpenzeel in 1977 de V.V.S. op. Oud-Scherpenzeel deed onderzoek naar het ontstaan van de vereniging. Voor de leden van de kersverse vereniging stelde de gemeente destijds grond beschikbaar achter de bestaande tuinen aan de Barneveldsestraat. Ze had die grond aangekocht voor de bouw van de Boskamp. De volkstuinvereniging kreeg de taak ook de huur van de bestaande tuinen te innen, zodat de gemeente  verlost was van de rompslomp met de individuele huurcontracten. De bedoeling was dat 'oude huurders' zouden opgaan in de vereniging die met 55 leden begint en gestaag groeit. Het inschrijfgeld bedraagt 10 gulden en per m2 betaal je 10 cent. Vanwege de enorme aanwas is er per 1 oktober 1977 al een ledenstop.

TOEKOMST ONZEKER Een verhuizing naar de Maatjes en de Eikenlaan volgde en nu aan de Nieuwstraat, sinds 2010 met tachtig volkstuinen. De toekomst is echter onzeker voor V.V.S. De gemeente verlengt ieder jaar de huur met één jaar, maar de vereniging heeft graag meer zekerheid. Om de gemeente kennis te laten maken met de tuinders en hun tuinen, nodigde de vereniging wethouder Vreeswijk zaterdag uit voor het jubileum. Hierbij werd aan hem een mand vol met seizoensgroenten overhandigd. ,,Verser kan het niet". Uitspraken over het voortbestaan van de vereniging op deze locatie werden echter niet gedaan. ,,Bij een verhuizing stopt zeker twintig procent van de tuinders. Vooral de ouderen zullen niet meegaan naar een nieuwe locatie om daar weer hun grond zaaiklaar te maken", verzucht een vrouwelijke moestuinier. Inmiddels is de scouting neergestreken in de oude boerderij van het volkstuinencomplex. ,,Op initiatief van onze vereniging. We gebruiken dat gebouw alleen als opslag en daar staat de waterpomp. De scouting kan er nog prima bij", aldus Van den Erve. Simonnette Servaas bewerkt al langere tijd een tuin van V.V.S. en maakt van haar groenten en fruit onder meer chutneys en jam. ,,Zo leuk om anderen van mijn oogst te laten proeven. Ik deel ook vaak een en ander uit in de buurt. Mensen rekenen bijna op mijn kropje sla voor het avondeten", lacht ze.

De leden experimenteren ook weleens met het verbouwen van wat apartere groente zoals zoete aardappels, venkel en grauwe erwt. Met wisselend succes.

advertentie
advertentie