Frisse aanpak

18 juli 2017 om 00:00 Nieuws

Een warme zomeravond met een biertje op het terras. Voor menigeen is dit het ultieme zomergevoel. Behalve als je nog geen 18 bent natuurlijk, want dan is 'nix de afspraak'. Pak je buiten het zicht van je ouders toch stiekem een slokje, dan is daar altijd nog de overheid die over het naleven van de 'afspraak' (verbod klinkt kennelijk te paternalistisch) waakt. En het oog van die overheid wordt steeds meer alziend, getuige het bericht dat de gemeente, als deelnemer in het regionale alcoholmatigingsproject FrisValley, jonge toezichthouders inhuurt om in kroegen, sportkantines en winkels in de gaten te houden of er geen alcohol wordt verstrekt aan personen beneden de 18 jaar. Met controleurs, die zelf net droog achter de oren zijn, wordt de alcoholpolitie in het sociale verkeer minder snel ontmaskerd, is de achterliggende gedachte. 

Soms prijs ik mij gelukkig dat ik mijn twee jongens kon opvoeden in een tijd dat zo'n beetje de ernstigste sociale jeugdzonde voor hun 16e op de brommer stappen was. Ze wisten dat ze nog niet jarig zouden zijn als oom agent hen als 15-jarigen betrapte op het scheurijzer van een ouder vriendje, maar of dat hen daarvan altijd heeft weerhouden? In die tijd stelde de overheid echter nog geen 16-jarige brommerridders aan om zich onopvallend tussen de jeugd te begeven teneinde te controleren of hun bijna-leeftijdsgenoten zich wel allemaal aan de regels houden. Het zal wel aan mij liggen, maar het zijn praktijken die op een of andere manier niet zo fris overkomen.

Kinderen zijn altijd geneigd de grenzen op te zoeken; het hoort bij het proces van volwassen worden. Let wel, ik heb geen problemen met initiatieven om jongeren op de gevaren van te vroeg, te veel en te vaak alcoholgebruik te wijzen. Mooi dat de overheid met zoveel dure projecten, campagnes en websites, ouders een handje toe wil steken bij de opvoeding van hun kroost. Maar is de tendens om preventie te sturen met regels en handhaving een effectief middel om kinderen te leren verantwoord om te gaan met de verlokkingen van de maatschappij? Ik vraag het me af. Als Japie van nog net geen 18 in de openbare ruimte wordt betrapt met een biertje in zijn hand is niet alleen hijzelf strafbaar, maar wordt er ook met de beschuldigende vinger gewezen naar de kroegbaas, de vrijwilliger in de sportkantine of de leeftijdsgenoot achter de kassa van de supermarkt waar de goudgele rakker over de toonbank is gegaan. Verlinkt door een broekie die kort geleden ook alleen nog maar cola mocht bestellen. Dat zal ze leren! Daarnaast moet ik nog zien of zo'n handhavingsbeleid Japie ervan gaat doordringen om, wanneer de lange arm van de overheid na zijn 18e verjaardag geen greep meer op hem heeft, zich niet helemaal lam te zuipen. Ik vrees van niet.

Leeftijd is geen garantie voor verantwoord gedrag, zoals helaas ook geregeld wordt bewezen wanneer ik sommige 'eencelligen' (van ruim boven de 18) in het dorpscentrum hun gaspedaal tot op de bodem hoor indrukken. Als ik nou ergens extra undercover toezichthouders zou toejuichen, dan zou het daar zijn. Doe mij maar liever een frisse aanpak van de snelheidsduivels.

advertentie
advertentie