´Oude dingen hebben een verhaal´

25 juli 2017 om 00:00 Nieuws

RENSWOUDE Vele jaren maakte de Historische Vereniging Oud-Renswoude gebruik van de Oudheidkamer op de bovenverdieping van het gemeentehuis.

In de zomermaanden zijn er steevast, op een aantal woensdagmiddagen, rondleidingen, net als in de Koepelkerk. Maar de rondleidingen in de Oudheidkamer zijn bijna verleden tijd, om de eenvoudige reden dat de Oudheidkamer gaat verhuizen, naar de Dorpsstraat 38, één van de zogenaamde ´nieuwe buurtwoningen´. Dikkie van den Brandhof, voorzitter van Oud Renswoude: ,,Ik denk dat dit in het najaar z'n beslag zal krijgen. Diverse vrijwilligers hebben zich al aangemeld om op de een of andere manier de handen uit de mouwen te steken. We kunnen nog mensen gebruiken. Te zijner tijd komt er een informatieavond voor die vrijwilligers".

JEUGD Er werd woensdagmiddag nog wel een rondleiding gegeven door Van den Brandhof en enkele vrijwilligers.

Ze vertelden bijvoorbeeld over de oude geut met de pomp, de houten plee en de wringer. Vraag je Van den Brandhof wat het nut van de Oudheidkamer is, dan is haar reactie: ,,Geïnteresseerden op een luchtige en educatieve manier iets vertellen en laten zien over vroeger. Het is goed de jeugd daarbij te betrekken. Vandaar ook ons project ´Aartje en Arie´ voor leerlingen van groep 6 en 7 van de basisscholen. Als de jeugd iets kan laten zien, blijft het beter hangen, maar ook de inwoners van Renswoude kunnen op deze manier iets over vroeger zien.

We kunnen, door de Oudheidkamer, iets van de historie van Renswoude bewaren".

VERHAAL Tal van spullen blijken via oud-Renswoudenaren of uit een nalatenschap bij de historische vereniging te belanden. Van den Brandhof: ,,Oude dingen hebben een verhaal".Sinds 1975 is de Oudheidkamer in het gemeentehuis gevestigd, maar over enige tijd - ongeacht wat er met het huidige gemeentehuis gaat gebeuren - gaat men verhuizen naar de Dorpsstraat.

advertentie
advertentie