Thijs en Alie de Koning 65 jaar getrouwd: ´Hij deed net alsof hij een lekke band had´

5 september 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Het echtpaar Thijs en Alie de Koning-van Stormbroek is 65 jaar getrouwd. Voor burgemeester Ben Visser reden om de felicitaties over te brengen. Hun seniorenwoning aan de Lindenlaan, die zij zeventien jaar geleden betrokken, vindt het briljanten echtpaar een heerlijke plek om te wonen.

Gerrit Schaap

Alie van Stormbroek (87) is geboren aan de Kallenbroekerweg 5 in Barneveld. ,,Ik ging naar de hervormde Julianaschool aan de Kapteijnstraat, waar bovenmeester Noorlander behoorlijk de wind er onder had. Bij het ingaan van de school liepen de klassen in rijen van twee zwijgend de school binnen. Van school gekomen, kon ik niet naar de huishoudschool in Ede, omdat ik in de oorlogstijd niet aan fietsbanden kon komen. Dus ben ik bij verschillende particulieren in de huishouding gaan werken. Zo maakte ik ook mee dat tandarts Lokker en een paar weken later zijn vrouw door de Duitse bezetters werden weggevoerd. Ik leerde Thijs kennen op de Stationsweg in Barneveld, waar ik met mijn vriendin fietste. Thijs, die met zijn vriend van Putten naar Scherpenzeel fietste, kreeg toen hij langs ons reed zogenaamd een lekke band. We hebben toen een praatje met elkaar gemaakt en later nog eens wat afspraakjes, totdat we na goed vier jaar verkering trouwden. We werden ingekwartierd bij een weduwe in Scherpenzeel aan de Dorpsstraat", aldus Alie.

WEVER Thijs de Koning (89) is geboren aan de Kromme Hoek, tegenwoordig Marktstraat, in Scherpenzeel. Zijn vader was wever bij de textielfabriek van CNS Valkenburg.

Thijs: ,,Ik ging naar de Glashorstschool. In de oorlogsjaren ben ik gaan werken bij een boer en ging ik hout hakken voor de verbranding in de generatoren, die de brandstof leverden voor de vrachtauto's. In 1948 zocht CNS nog personeel. Ik ben in dienst getreden en kon veertig jaar later met vervroegd pensioen. In onze tweede woning aan het Oosteinde woonden we zeven jaar. Aan de Glashorst - later Industrielaan - woonden we in een huurwoning van de CNS-fabriek, die we bij de overgang van het bedrijf door een Engels bedrijf, voordelig konden kopen. Daar hebben we een kleine veertig jaar gewoond. Wij kregen drie dochters en twee zonen, vijf klein- en twee achterkleinkinderen."

VALLEIVOGELS Tot haar tweeënzeventigste jaar heeft Alie iedere morgen vanaf half acht gezwommen. ,,Een kwestie van even doorzetten", zegt ze. ,,Lopen doe ik met de rollator of wandelstok." Hoe ze het zo lang met elkaar hebben kunnen volhouden? ,,Dat is een kwestie van geven en nemen. Iedereen is verschillend, met een andere achtergrond en een eigen karakter." In zijn jeugd voetbalde Thijs op zaterdag bij voetbalvereniging Scherpenzeel. Vanaf zijn achttiende zou hij op zondag moeten gaan voetballen. ,,Ik was één van de drie oprichters van zaterdagvereniging Valleivogels, waarbij ik de eerste zeven jaar als penningmeester een bestuurstaak vervulde."

advertentie
advertentie