Open dag voor belangstellenden op jubileum

19 september 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Vijftig jaar geleden begon vader Berkhof het bedrijf Berkhof BV, in de jaren die volgden, zijn zes zonen in de zaak gekomen. Drie van hen nemen tijdens het jubileumfeest op 22 september afscheid, de andere drie gaan verder met het bedrijf dat inmiddels groot is geworden in transport en de aannemerij.

INNOVATIEF Berkhof stelt zaterdag 23 september zijn bedrijf open voor belangstellenden tijdens een open dag om het vijftig jarig bestaan te vieren. Willem Berkhof is op dit moment, samen met broers Henk en Harry, verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding bij het bedrijf aan de Stationsweg 454. ,,Ons bedrijf kun je wel omschrijven als innovatief. Vader begon hier al mee in 1967 toen hij kuikens ging vervoeren en loonwerk verrichtte samen met zijn broer. In de jaren zeventig startte vader met het zaaien en hakselen van mais, wat toen in opkomst was als veevoer. In de jaren tachtig ontstond het mestoverschot, waar Berkhof BV weer een zakelijke kans in zag door mest te gaan transporteren, waardoor bij ons bedrijf de tak transport flink groeide. Tien jaar later kwam de aannemerij in grond-, weg- en waterbouw er nog bij. Ook loonwerk hoorde lang tot onze tak van sport, begin 2016 stopte Berkhof BV met dit werk", blikt Willem Berkhof in vogelvlucht terug op de geschiedenis van het bedrijf.

GEITENBOERDERIJ In rustiger periodes werd en wordt in de werkplaats van Berkhof gewerkt aan nieuwe ideeën om het werk makkelijker te maken. Vader Berkhof overleed in 2011, zijn ´innovatieve genen´ heeft hij echter wel doorgegeven aan zijn zoons. Inmiddels hebben drie van de zes broers ervoor gekozen om (deels) uit het bedrijf te stappen. Broer Rien is gestopt vanwege het bereiken van zijn pensioen, Bart is volledig gestopt na veertig arbeidsjaren en is een biologische geitenboerderij gestart in Kootwijkerbroek en Broer Wout stopt gedeeltelijk na veertig arbeidsjaren, maar blijft nog wel als medewerker werkzaam.

De mechanisatie in de agrarische sector is in een aantal decennia fors gegroeid. ,,De techniek is vaak nog hetzelfde, maar het bedieningsgemak groeit nog steeds. Vader koos in de beginjaren al voor zware machines, zoals ooit een tractor met 210 PK, terwijl rond de tachtig PK destijds gangbaar was. We kijken goed naar de machines waar we mee werken, om zo optimaal mogelijk te kunnen presteren. We doen het liefst de specifieke klussen, daar kunnen wij het verschil maken". Toen het mesttransport en de aannemerij enige jaren geleden moeilijk te combineren bleek met het agrarische werk, is na veel overleg besloten om te stoppen met loonwerk. ,,Een emotionele beslissing voor ons, maar ook voor de boeren bij wie we altijd kwamen. Gelukkig weten de klanten ons nog wel te vinden voor de mestdistributie, slootonderhoud en grondwerk.

Op dit moment kijken we naar de toekomst, met bijvoorbeeld onze deelname in een biovergistingsinstallatie in Almere. Hier wordt biologisch gas geproduceerd uit mest en restproducten. Voor wat de aannemerij betreft, is Berkhof BV actief in sloopwerk, grondwerk, riolering, straatwerk, beschoeiing/damwand en berm en slootonderhoud. Daarnaast willen we op ons terrein aan de Stationsweg mestverwerking realiseren", kijkt Berkhof vooruit. De open dag op 23 september is van 10.00 tot 15.00 uur bij Berkhof BV aan de Stationsweg 454 in Scherpenzeel.

advertentie
advertentie