´Buiten de lijntjes hoort bij opgroeien´

19 september 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL De Week van de Opvoeding die dit jaar van 2 tot en met 8 oktober wordt gehouden, heeft als thema 'buiten de lijntjes'. Een goed thema volgens Miriam Elfrink (CJG) en wethouder Henk Vreeswijk. ,,Dit hoort bij opgroeien. Kinderen willen in de weg naar volwassenheid op zoek naar hun eigen grenzen en die vallen soms buiten allerlei lijntjes ", vertellen ze.

Joke van der Heide

Voor ouders én professionals die met opvoeding te maken hebben, is het niet altijd makkelijk hoe zij hiermee om moeten gaan. Belangrijk is dat zij weten dat ze er niet alleen voor staan. Elfrink geeft aan dat de Week van de Opvoeding daar een preventieve functie in heeft. Ouders en professionals kunnen bij de uiteenlopende activiteiten terecht met hun vragen.

EXTRA BEGELEIDING Ook de wethouder vindt het een goede zaak dat er een week extra aandacht is voor opvoeden. Het thema van 2017 spreekt hem als oud leerkracht erg aan. ,,Als leerkracht kom je kinderen tegen die letterlijk niet binnen de lijntjes kunnen kleuren, doordat zij bijvoorbeeld motorische problemen hebben. Die kinderen geef je samen met de ouders extra begeleiding en laat je weten dat zij er ook mogen zijn. Het is mooi als je dan later hoort dat zo'n kind goed terecht gekomen is", vertelt de wethouder enthousiast.

Datzelfde geldt voor zijn huidige functie als portefeuillehouder Jeugdzaken. Ook hier komt hij kinderen tegen die bewust of onbewust, weliswaar nu niet letterlijk, buiten de lijntjes treden. Hij benadrukt hierbij: ,,Opvoeden is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de ouders. Pas als het niet goed gaat met het kind komen wij als gemeente in beeld. Dat zeg ik niet om ons te verschuilen, want als kinderen buiten de lijntjes treden en dat problemen veroorzaakt, pakken wij onze verantwoordelijkheid. Op zo'n moment moeten we met elkaar in gesprek gaan en er samen uitkomen."

Dat samenwerken vindt hij belangrijk. Door met elkaar creatief en ondernemend te zijn en dus soms buiten de lijntjes te kleuren, kan iedereen zijn wie hij is en de juiste hulpverlening krijgen. Hij legt uit dat door de schaalgrootte van de gemeente Scherpenzeel alle betrokken partijen bij de jeugdzorg in één hechte organisatie samenwerken en hoe positief dit werkt. Daarnaast benadrukt hij het grote belang van samenwerking met kerken, scholen en sportverenigingen, vanwege hun signaalfunctie.

AUTISME Op de vraag welke activiteit de wethouder het meest aanspreekt tijdens de Week van de Opvoeding noemt hij de lezing van Collette de Bruin op 3 oktober over autisme. ,,Hier krijg je een beeld hoe je kunt inspelen op de lijntjes, die voor kinderen met autisme nodig zijn om te kunnen functioneren." Elfrink voegt toe dat zij het heel bijzonder vindt dat de kerken - De Achthoek, De Grote Kerk en de Hersteld hervormde gemeente - 8 oktober in hun preek aandacht besteden aan het thema.

,,De dominees hebben overlegd hoe zij aan dit thema een bijbelse invulling kunnen geven. De preken zullen zij zelf invullen, aangezien iedere kerk zijn eigen lijntjes heeft."

advertentie
advertentie