´Folder zet NPV op de kaart´

19 december 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL De lokale afdeling van de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) wil zichzelf voor het voetlicht brengen, om vrijwilligers te werven en te ondersteunen. Van iemand vervoeren naar het ziekenhuis, een wekelijks kopje thee of met enige regelmaat boodschappen voor iemand halen.

Janneke Hek

Voor de vrijwilligers dankbaar werk, blijkt uit de interviews in een brochure van de NPV. Wethouder Vreeswijk had ´de eer´ deze als eerste in te kunnen zien.

De brochure werd aan hem overhandigd door Liesbeth van Koeveringe, bestuurslid van de Nederlandse Patiënten Vereniging en Dianne Gerritsen, namens de Diaconale Werkgroep van de Hervormde Gemeente, die de uitgave gesponsord heeft.

BEKENDHEID ,,We hadden als lokale NPV het gevoel dat niet iedereen in Scherpenzeel op de hoogte is van wat wij doen. Om de bekendheid te vergroten, meer vrijwilligers te krijgen voor het stijgende aantal hulpvragen en om praktische informatie over onze organisatie met alle dorpsbewoners te delen, maakten we deze folder", vertelt Joke van de Peut, coördinator.

De folder is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de diaconale werkgroep van de Hervormde gemeente in het dorp. Tijdens de voorjaarsmarkt is daarvoor geld ingezameld.

DANKBAAR Het boekwerkje is via Stichting Parousie samengesteld en door de drukkerij van Parousie, Kopietje, gedrukt op een andere locatie. Inmiddels kan dit drukwerk worden vervaardigd op de locatie van Parousie aan de Vlieterweg.

Wie de folder doorbladerd, valt direct de foto's en interviews op met vrijwilligers en hulpvragers. Wat uit de verhalen blijkt, is dat het vrijwilligersschap als ´dankbaar´ wordt ervaren en dat de geboden hulp divers is en gewaardeerd wordt.

Door bezuinigingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning wordt er vaker een beroep gedaan op de NPV. Om deze verschillende hulpvragen te kunnen invullen, zijn meer vrijwilligers nodig. Van de Peut geeft aan dat iedereen met wat tijd over welkom is als vrijwilliger van de NPV. ,,Men kan zelf aangeven hoeveel tijd beschikbaar is. En natuurlijk welke werkzaamheden iemand aanspreken. De een vindt het wekelijks bezoek bij iemand fijn om te doen, een ander rijdt liever iemand naar het ziekenhuis of een andere zorgverlener".

CHRISTELIJK Ook wanneer men graag gebruik maakt van de NPV voor bijvoorbeeld vervoer, eten koken of kinderen opvangen in geval van kortdurende ziekte bij de verzorgende ouder of het ondersteunen of overnemen van taken van mantelzorgers. De grondslag van de NPV is christelijk, iedereen is echter welkom met een hulpvraag, ongeacht zijn of haar achtergrond. Naast het vrijwilligerswerk biedt de NPV twee keer per jaar een thema-avond met onderwerpen als voeding of levensvragen. Aanmelden kan bij Joke van de Peut van de NPV, 06-26527318 of thuishulp-scherpenzeel@afdeling-npvzorg.nl.

advertentie
advertentie