Schade na de storm: wat is verzekerd?

18 januari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

SCHERPENZEEL Na de storm van vandaag is misschien wel de grote vraag: wat vergoedt de verzekering? De totale schade van de storm is ,,fors meer" dan 10 miljoen euro, verwacht het Verbond van Verzekeraars. Vergelijkingssite Pricewise schreef een uitgebreid artikel over stormschade.

,,Voor alle schade aan de woning die ontstaat door een storm met windkracht 7 of hoger, kun je aankloppen bij de opstalverzekeraar. Sommige verzekeraars bieden een vergoeding bij schade door wind zonder dat de windkracht bepalend is. Schade is schade, vinden ze dan. Voor stormschade aan de inboedel - dus verplaatsbare spullen in en rondom het huis - kun je de inboedelverzekeraar benaderen", zo staat in het artikel.

In een huurwoning is de verhuurder verantwoordelijk voor het feit dat er een opstalverzekering is, een inboedelverzekering moeten mensen zelf afsluiten. ,,Welk bedrag je uitgekeerd krijgt, hangt af van de verzekering. Heb je schade aan spullen, dan wordt de zogenaamde 40%-regeling gebruikt om te bepalen hoeveel de verzekeraar uitkeert bij onherstelbare schade. Is je bank nog meer dan 40% van de nieuwwaarde waard? Dan krijg je vaak de nieuwwaarde terug."

EIGEN RISICO ,,Bij een opstalverzekering betaal je een eigen risico voordat je schade vergoed krijgt. Vaak staat dit bedrag op 150 euro, maar je kunt dit bedrag ook omhoog brengen of juist op nul euro zetten. Het eigen risico geldt niet voor alle schades, maar voor stormschade wel. Hierbij geldt zelfs een hoger eigen risico. Over het algemeen betaal je twee duizendste van het bedrag waarvoor je de woning hebt verzekerd. Meestal ligt dit bedrag tussen de 200 en 500 euro. Bij de inboedelverzekering hanteren verzekeraars dezelfde regels voor het eigen risico."

FOTO'S ,,Als je stormschade hebt opgelopen, dan moet je dit zo snel mogelijk melden bij de verzekeraar waarbij je de opstalverzekering (of inboedelverzekering) hebt afgesloten. Bel de verzekeraar op en bespreek wat je moet doen. Het kan zijn dat je zelf noodvoorzieningen moet treffen om verdere schade te voorkomen. Maar soms moet je de boel juist de boel laten, zodat experts de schade kunnen opnemen. Wat altijd goed is om te doen, is foto's maken van de schade. Die kunnen namelijk gelden als bewijsmateriaal."

AUTO Bij auto's ligt het met de verzekering iets anders. Mensen kunnen dan geen beroep doen op de opstal- of inboedelverzekering. ,,Hiermee moet je een beroep doen op de autoverzekering. Niet met alle autoverzekeringen wordt stormschade aan de auto vergoed. Met een WA-verzekering ben je namelijk alleen verzekerd tegen schade die jij aanricht aan de auto van anderen. Met een WA-beperkt-casco-verzekering en een allriskverzekering zijn kosten door stormschade wel gedekt", aldus het artikel.

advertentie
advertentie