Uitstel Diftar naar 2019

20 februari 2018 om 00:00 Voorpagina

SCHERPENZEEL Het leek een uitstel voor een paar maanden, maar het wordt een uitstel van minimaal een jaar. Volgens wethouder Tonnis van Dijk blijkt het namelijk wettelijk niet mogelijk om het gedifferentieerd tarief (diftar) voor de inzameling van restafval eerder dan in 2019 in te voeren.

Van Dijk bracht het nieuws als vooraankondiging in de raadsvergadering van afgelopen donderdag. Hij zegde toe dat de financiële gevolgen van het langere uitstel nog nader aan de raad zullen worden toegelicht in een memo. Daarin zal ook worden toegelicht hoe het nu verder gaat en hoe hierover zal worden gecommuniceerd met de inwoners. Hiermee wordt weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan een al langer slepende discussie in Scherpenzeel.

In het voorjaar van 2017 stemde een meerderheid van de gemeenteraad in met het invoeren van een gedifferentieerd tarief voor de inzameling van grijs restafval. Daarbij wordt een lager basistarief voor de afvalinzameling vastgesteld en gaan inwoners een bedrag per aanbieding van grijs restafval betalen. Het systeem is bedoeld om inwoners te stimuleren hun afval beter te scheiden, omdat men zelf invloed kan hebben op de kosten. Hoe beter men het afval scheidt, hoe minder vaak men restafval hoeft aan te bieden. Eind vorig jaar stuitte de uitvoering hiervan per 1 januari 2018 echter op problemen bij de politiek.

Zo vond GBS de tarieven voor de betaling per aanbieding te hoog, omdat iedereen die zijn container vaker dan elf keer per jaar aan de weg zou zetten voortaan (veel) duurder uit zou zijn. De SGP wilde de invoering van diftar graag gekoppeld zien aan een proef met het gratis inleveren van grof/groot huishoudelijk afval en groen tuinafval op de gemeentewerf.

Verder zette de VVD vraagtekens bij de administratiekosten van het nieuwe systeem en het feit dat het contract met de ophaaldienst niet meteen werd aangepast op de nieuwe situatie. Daarnaast was PRO Scherpenzeel, net als trouwens de meeste andere partijen, van oordeel dat de communicatie naar de inwoners over het nieuwe systeem van afvalinzameling onvoldoende was geweest. Het leidde ertoe dat een meerderheid van VVD, GBS, CDA (die nooit voorstander van diftar is geweest) en PRO Scherpenzeel het college opdroeg om de invoering van het nieuwe systeem van afvalinzameling nog een paar maanden uit te stellen en dan met een beter voorstel te komen, dat bovendien vooraf beter en uitvoeriger onder de aandacht is gebracht bij de inwoners. Daar blijkt het college, getuige de recente nieuwe informatie van wethouder Van Dijk, nu nog meer tijd voor te hebben.

advertentie
advertentie