Ilse, Irma, Annet en Sophie zijn blij met hun medaille.
Ilse, Irma, Annet en Sophie zijn blij met hun medaille. Janneke Hek

Recordaantal deelnemers Zwemvierdaagse

26 juni 2018 om 15:38 lokaal

SCHERPENZEEL Een rij tot aan de parkeerplaats op de eerste avond tijdens het inschrijven, verklapte het al. Een recordaantal zwemmers trok vijf avonden baantjes in zwembad 't Willaer. Bijna driehonderd volwassenen en kinderen deden daar mee aan de Zwemvierdaagse 2018: honderd meer dan in 2017.

De jongste deelnemer werd tijdens het zwemmen zes jaar oud en de oudste deelnemer telt 74 lentes. Ook lag er een medaille klaar voor een deelneemster die al voor de 49e keer haar badkleding aantrok voor een zwemvierdaagse. Het weer had warmer gekund maar door het verwarmde zwembadwater werd er niet veel geklaagd. Al vonden vooral kinderen het na het eerste contact met het water wel heel koud. ,,Oma, oma, het is echt zo koud", riep een meisje op vol volume na haar eerste duik. Er werd gezwommen in twee leeftijdscategorieën, onder en bovden de 8 jaar, waarbij het verschil zat in het aantal baantjes. 250 meter of 500 meter, wat neerkomt op tien of twintig baantjes. Voor het eerst waren er vijf avonden beschikbaar om vier keer te kunnen zwemmen voor een medaille. Een enkeling koos ervoor om alle vijf de avonden een duik te nemen.

Vrijwilliger Gerd Hendrikx had een extra taak als omroeper op de toren. Hij verkondigde iedere avond welke zwemmer er een slagroomtaart mee naar huis mocht nemen, die verloot werd via het deelnamenummer. Ook was er iedere avond wat lekkers, gesponsord door diverse lokale ondernemers.

Naast het baantjestrekken, organiseerde 't Willaer ook andere wateractiviteiten. Zo was er een demonstratie snorkelen en zeemeermin zwemmen waarbij badjuf Latoya voordeed hoe je nu precies zwemt met zo'n mooie staart. Ook daagde men de zwemmers uit om zolang mogelijk aan een paraplu te hangen vanaf de hoge duikplank. De negenjarige Maud ten Broek schreef het record op haar naam door het maar liefst 18 minuten en 27 seconden vol te houden. Het middernachtzwemmen op donderdag had last van het minder mooie weer en werd niet zo'n succes als was gehoopt. Op de laatste avond werd er naar stuivers gedoken in het middelste bad. De stuivers met een gaatje erin waren goed voor een prijsje.

Baantjes trekken.
Bibberen tijdens de Zwemvierdaagse.
Kletsen en zwemmen gaat goed samen.
Zonder vrijwilligers geen Zwemvierdaagse bij 't Willaer.
Baantje heen, baantje terug.
advertentie
advertentie