Zonnebloemgasten op bezoek in het museum van de Grebbelinie.
Zonnebloemgasten op bezoek in het museum van de Grebbelinie. Adriaan Hosang

Oorlogsherinneringen kwamen weer boven bij Grebbelinie

29 maart 2019 om 06:04 lokaal

RENSWOUDE/SCHERPENZEEL De gasten van de afdeling RenScherWoude van de Zonnebloem waren woensdagmiddag op bezoek bij het infocentrum Grebbelinie in het vizier in Woudenberg.

Martin Wigman, medewerker van het informatiecentrum, verzorgde in de filmzaal een presentatie. Hij nam de aanwezigen mee naar de jaren 1940-1945. In vogelvlucht liet hij de oorlogsjaren in Scherpenzeel en omgeving passeren. Uiteraard kwamen ook de verdedigingswerken rond Scherpenzeel in beeld.

OVERGAVE Hij ging in op de 'voorposten' en het nut ervan. Wigman: ,,Het was de bedoeling dat militairen daar zouden standhouden tot ze zouden sneuvelen. Die voorposten waren bedoeld om de Duitsers tegen te houden".

Maar het liep toch allemaal anders. Ook de aanwezigheid en het nut van de loopgraven, langs bijvoorbeeld het Valleikanaal, werd gememoreerd. Scherpenzeel zag de enige molen in het dorp in die dagen in vlammen opgaan toen Nederlandse militairen de molen beschoten om de Duitsers te verdrijven. Op zeker moment verlieten de Nederlandse militairen hals over kop hun stellingen en vertrokken. Kort daarna volgde de overgave.

IN TUINEN BEGRAVEN Inwoners van Scherpenzeel moesten hun woningen verlaten en elders een goed heenkomen zoeken. Dat gaf andere belangstellenden uit de regio de mogelijkheid om te kijken of er nog iets van hun gading te vinden was, aldus Wigman.

Wigman wees erop dat tijdens die oorlogshandelingen diverse Duitsers sneuvelden en dat sommigen snel in tuinen in Scherpenzeel begraven werden.

In het museum waren vervolgens spullen uit de Tweede Wereldoorlog te zien, zoals een oude USA Harley Davidson, geweren, een stengun, patroonhulzen en militaire kleding. Maar ook helmen, oorlogsboeken, foto's van bunkers en een proclamatie van de Bevrijding. Daarna was er op de deel van Hoeve De Beek koffie of thee met iets lekkers.

advertentie
advertentie