Afbeelding
Foto: Margreet Hendriks/BDU

De Breehoek blijft hoofdpijndossier

Voorpagina

SCHERPENZEEL  Met het afhaken van de beoogd voorzitter en het aangekondigde vertrek van de twee andere leden van de huidige Raad van Toezicht lijkt het drama van De Breehoek alsmaar groter te worden. ,,Ach, dit kan er ook nog wel bij'' verzucht wethouder Margo van de Fliert als haar wordt gevraagd naar een reactie op de bekendmaking. ,,Het was toch al een hoofdpijndossier.''

Middels een persbericht maakte stichting Kulturhus de Breehoek vorige week bekend dat Wim Werkman, de beoogd voorzitter van de Raad van Toezicht, af ziet van zijn benoeming.

Ook de twee andere leden van de RvT, Jan van Leeuwen en Frank Engelen, zien het niet meer zitten en hebben aangekondigd op 1 oktober hun werkzaamheden als toezichthouder te zullen beëindigen. Hun aftocht loopt parallel met het reeds eerder aangekondigde - en in overleg met deze RvT tot stand gekomen - vertrek van de huidige directeur, Erica van den Brandhof. ,,Er blijft niet veel meer over'' beaamt wethouder Margo van de Fliert.

Het gebeurt allemaal aan de vooravond van de van de septembervergadering, waarin de gemeenteraad een besluit moet gaan nemen over de toekomst van De Breehoek. Het Kulturhus kampt al sinds de oprichting in 2009 met grote jaarlijkse exploitatietekorten en allerlei andere financiële tegenvallers.

Het gesteggel met de gemeente over de negatieve resultaten en het al dan niet nakomen van prestatieafspraken leidde ertoe dat de vorige Raad van Toezicht in december 2013 het bijltje erbij neergooide.  opstapte.

In 2014 konden er twee nieuwe RvT-leden worden benoemd en dit voorjaar werd Wim Werkman gepresenteerd als beoogd voorzitter. In de gemeenteraadsvergadering van mei werd door het college voorgesteld om een aantal toekomstscenario's voor de Breehoek te gaan uitwerken. 

Vlak voor deze vergadering kwam de nieuwe RvT met een eigen saneringsplan.

advertentie