'Gebrek glasvezel schaadt imago Scherpenzeel'

5 april 2016 om 00:00 Voorpagina

SCHERPENZEEL Het gebrek aan glasvezelinternet is 'slecht voor de aantrekkingskracht' van het dorp. Dat stelt Peter de Wit, voorzitter van de Ondernemersvereniging Scherpenzeel. ,,Voor groeiende bedrijven die veel data gebruiken is de keuze niet zo moeilijk: Als zij nadenken over een verhuizing, dan is het aantrekkelijker om zich in Renswoude en Woudenberg te vestigen. Bij de buren ligt namelijk wel glasvezel." 

Door Edward Doelman

Volgens De Wit is het ontbreken van glasvezelinternet in Scherpenzeel een 'slechte zaak'. ,,Het is het misschien nu al, maar zeker in de toekomst wordt het een basisbehoefte, een voorziening die net zo vanzelfsprekend wordt als gas en elektriciteit. Op dit moment lopen we in Scherpenzeel achter de muziek aan." Hij wijst ook op de bredere behoefte in het dorp. ,,Glasvezel is noodzakelijk. Niet alleen hebben bedrijven in de ict en grafische sector daar grote behoefte aan, ook de scholen en gewone burgers hebben baat bij sneller internet."

Na de zomer opent christelijke basisschool Korenmaat, de nieuwe fusieschool van De Maatjes en De Bruinhorst, de deuren aan het Korenveld 1. ,,Snelle en stabiele internetverbindingen zijn cruciaal voor ons", stelt  Wim Heij, directeur van De Maatjes. Zonder glasvezelkabels is inmiddels een andere oplossing gevonden voor de nieuwe school. ,,Met een zogenoemde coax-kabel kunnen we ons voorlopig redden. Maar natuurlijk hopen we ook op een snelle doorbraak van glasvezel."

Burgemeester Ben Visser stelt in een reactie dat de gemeente Scherpenzeel zich actief inzet om samen met de Ondernemersvereniging Scherpenzeel en andere belanghebbenden 'snel sneller internet' te krijgen. ,,We vervullen een stimulerende en initiërende rol, maar zijn wel afhankelijk van wat de markt doet", zo legt hij uit.

SCHERPENZEEL Internet via een nieuw aan te leggen glasvezelkabel of het bestaande breedbandinternet uitbreiden? Dat is één van de vragen die steeds terugkeert in de gesprekken die de gemeente Scherpenzeel met KPN voert. ,,Er is geen specifieke voorkeur voor breedband of glasvezel", stelt burgemeester Ben Visser. ,,Als het maar toekomstbestendig is."

Waar de gemeente nog geen duidelijke voorkeur uitspreekt, heeft KPN dat wel. Zij wil de huidige netwerken upgraden, zodat een landelijk dekkend netwerk van snel internet via een breedbandoplossing gerealiseerd wordt. ,,Daarmee blijven we achter de feiten aanlopen", denkt Peter de Wit namens de Ondernemersvereniging Scherpenzeel. Hij wijst erop dat 'glasvezel de norm' wordt. ,,Als het aan de ondernemers ligt, dichten we de huidige kloof in één keer, in plaats van 29een tussenstap via sneller breedband."

NIET ACHTERHAALD WORDEN De gemeente staat open voor die zienswijze van ondernemers. Het draait volgens Visser om snel internet dat ook toekomstbestendig is. ,,We bedoelen daarmee: het zou jammer zijn om nu een systeem te ontwikkelen dat over vijf of tien jaar alweer is achterhaald. Het is daarom dat we - mede gesteund door de gemeenteraad - actief bezig zijn, samen met de Ondernemersvereniging Scherpenzeel, om te bekijken welke andere mogelijkheden er zijn om toch glasvezel aan te leggen."

De waarschuwing van De Wit dat het ontberen van glasvezelinternet niet goed is voor de economische aantrekkingskracht, pareert Visser met de stelling dat het imago niet alleen bepaald wordt door het wel of niet hebben van snelle internetverbindingen. ,,Een ondernemer laat zich bijvoorbeeld ook leiden door de locatie, de bereikbaarheid en - bij eventuele aankoop van een kavel - grondprijs." Volgens de gemeente zijn er geen structurele signalen dat een bedrijf dat zich in Scherpenzeel wilde vestigen, alleen op dit punt is afgehaakt. Tegelijkertijd sluit Visser zijn ogen niet voor de stelling van De Wit. ,,Ik kan mij voorstellen dat snellere verbindingen voor bedrijven wel steeds belangrijker worden."

Lees verder in de Scherpenzeelse Krant van dinsdag 5 april.

advertentie
advertentie