Provinciaal kampioen laadpalen

Voorpagina

SCHERPENZEEL Onderzoek van het bureau Over Morgen wijst uit dat Scherpenzeel van alle 54 Gelderse gemeenten het hoogst scoort in de benchmark elektrisch rijden 2017. De cijfers zijn gebaseerd op het aantal openbare en semiopenbare laadpalen binnen een gemeente.

Scherpenzeel haalt in het door Over Morgen gepubliceerde onderzoek een 'benchmarkscore' van 64,3. Daarmee gaat het dorp niet alleen aan kop in de provincie Gelderland, maar staat ook op een fiere veertiende plek van de landelijke ranglijst van best scorende gemeenten.

Arnhem komt met een score van 63,9 respectievelijk een tweede en vijftiende plek. Voor de benchmark elektrisch vervoer heeft elke gemeente een score gekregen tussen 0 en 100.

Deze score geeft inzicht in de mate waarin het huidige netwerk van (semi)openbare laadpalen is voorbereid op de huidige en toekomstige vraag van elektrische voertuigen van bewoners. Zo betekent een score van 30 dat 30% van de gemeente is toegerust op de openbare laadbehoefte van bewoners die elektrisch (gaan) rijden tot en met 2020. Volgens Over Morgen is 70% van de gemeenten hierop nog onvoldoende voorbereid. De G4 scoort zoals verwacht relatief goed in de benchmark, want daar is de afgelopen jaar flink geïnvesteerd in openbare laadvoorzieningen.

Desalniettemin zit Utrecht nog op gepaste afstand van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Plaatsen als Apeldoorn, Amersfoort en Ede worden genoemd in het rijtje van middelgrote gemeenten die relatief slecht scoren. In de regio blijkt met name Barneveld het volgens het onderzoek erg goed te doen. Deze gemeente maakte met een score van 44,7 een stijging van maar liefst 85 plaatsen op de ranglijst van alle 390 gemeenten in Nederland en staat daar nu op de 49ste plek. Op de Gelderse lijst steeg Barneveld naar een 7e positie.  'Laadpalenkampioen' Scherpenzeel deed het bij de benchmark 2016 met eveneens een 14e plaats op de landelijke ranglijst ook al goed, in de provincie moest men vorig jaar echter met een 3e plek onder andere nog Arnhem voor zich dulden.

advertentie