Afbeelding
Guido de Boer

Hoofdklasse wordt niet uitgespeeld: KNVB komt met alternatief

Voetbal

SCHERPENZEEL De huidige competities in de tweede en derde divisie worden niet meer uitgespeeld. Dat heeft de KNVB bekend gemaakt. Als er vanaf half januari, of kort daarna, weer gevoetbald kan worden gebeurt dat voor deze competities in kleinere poules. Datzelfde geldt voor de hoofdklasse. De voetbalbond kiest daarmee voor scenario 3, omdat de meeste voetbalclubs daarvoor hun voorkeur hebben uitgesproken.

Als gevolg van het besluit zijn de tweede en derde divisie opgeknipt in twee kleinere poules van negen clubs. De teams starten allemaal op nul en alle ploegen spelen uit en thuis tegen elkaar. De aangepaste competitie wordt gevolgd door een beperkte nacompetitie. Als gevolg van deze aanpassingen wordt de promotie-degradatie regeling aangepast. De KNVB verwacht uiterlijk 1 januari de richtlijnen daarvoor bekend te kunnen maken.

Scherpenzeel is ingedeeld in de A1-poule van de hoofdklasse zaterdag. De blauwwitten spelen daarin tegen Achilles’29, Achilles Veen, ARC, DHSC, Duno, Jodan Boys en Rijnvogels.

HERVATTING Voor de aangepaste competitieopzet geldt dat deze wordt gehanteerd als de competities in het eerste weekend van februari 2021 hervat kunnen worden. Mochten de competities pas in maart of later kunnen beginnen, dan wordt opnieuw overwogen of deze competitieopzet aangepast moet worden of niet. Hierbij is het uitspelen van de eerste seizoenshelft (waarvan nu zes ronden gespeeld zijn) de voornaamste optie, waarbij de oorspronkelijke resultaten wel zullen worden meegenomen.

De komende weken zullen in het teken blijven staan van de besluiten van de overheid en het wel of niet vrijuit kunnen trainen en het herstarten van de competities. Kort na de aangekondigde persconferentie van 8 december verwacht de voetbalbond meer informatie te kunnen geven aan de clubs.

De competities werden in oktober vanwege het coronavirus stilgelegd. Zeventig procent van de clubs uit de hoogste klassen gaven aan de competitie niet meer af te willen maken.

ENORM VERVELEND ,,We vinden het enorm vervelend voor alle clubs die eerder dit seizoen goed hebben gepresteerd. Gezien het drukke speelschema in deze topcompetities is het uitspelen niet of nauwelijks meer realistisch”, zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB. ,,Maar wij wilden ook weten hoe de deelnemende verenigingen hier tegenaan kijken en naar welk scenario hun voorkeur uitging. Dankzij deze inventarisatie en het veelvuldige overleg met hun belangenbehartigers hebben we een breed gedragen beslissing kunnen nemen.”

Het bestuursbesluit voor de tweede en derde divisie en de hoofdklasse heeft geen betekenis voor de overige klassen van het amateurvoetbal (A- en B-categorie). Daarover wordt besloten zodra de nieuwe kabinetsmaatregelen bekend zijn gemaakt.

Het vorige seizoen (2019/2020) bij het amateurvoetbal werd voortijdig beëindigd. Dat gebeurde in maart tijdens de eerste golf van het coronavirus. De KNVB besloot toen dat iedereen in het seizoen 2020/2021 in dezelfde klasse zou blijven spelen.

advertentie