Het podium van de Sportklasse met winnaar Jeffrey van der Velden in het midden. Hij wordt geflankeerd door Henk de Jong (2e) en Bas Tietema (3e).
Het podium van de Sportklasse met winnaar Jeffrey van der Velden in het midden. Hij wordt geflankeerd door Henk de Jong (2e) en Bas Tietema (3e). Wil Weerd Photography

‘Tour de Tietema’ steelt de show tijdens Wielerronde Scherpenzeel

Wielrennen

SCHERPENZEEL YouTube-sterren Bas Tietema en Josse Wester hebben zaterdag de show gestolen tijdens de negende Wielerronde van Scherpenzeel. Hun komst zorgde voor veel publiek langs en dramatiek op het parcours. ,,Maar we hebben hier zeker van genoten.”

Daar stond Josse Wester na afloop. De rode schaafwond op zijn schouder sprak boekdelen. En daarna trok hij de pijp van zijn koersbroek omhoog. Zijn bovenbeen was één en al schaafwond. ,,Dat wordt lekker slapen vannacht”, vreesde hij. 

In de wieler- en mediawereld vormt Wester samen met naamgever Bas Tietema en cameraman Devin van der Wiel een trio. Ze maken met ‘Tour de Tietema’ originele reportages uit bijvoorbeeld de Tour de France. Tegelijkertijd stappen ze zelf ook op de fiets voor challenges. Zo trainden ze zich vorig jaar 50 dagen lang suf om de Ronde van Vlaanderen uit te kunnen rijden en zijn ze dit jaar hun eigen wielerteam begonnen. Onder de vlag van ‘Tour de Tietema’ rijden ze hun eigen wedstrijden. De video’s van hun fietsavonturen zijn inmiddels door honderdduizenden op YouTube bekeken.

Om die reden gaf het jonge trio zaterdag acte de presence in Scherpeneel. Oud-prof Tietema en beginnend renner Wester koersten, Van der Wiel verzorgde het camerawerk. Hun entree ging natuurlijk niet onopgemerkt voorbij. Uit allerlei hoeken van het land waren veelal jonge kijkers naar Scherpenzeel gekomen om live de verrichtingen van de YouTubers te aanschouwen.

Ze werden beloond voor die moeite, want in de KNWU Sportklasse grepen Wester en Tietema de hoofdrol. Eerst was er de valpartij van Wester, die uitgerekend in de kopgroep van drie zat. In de bocht van de Dorpsstraat naar de Vijverlaan, op een kilometer of 10 voor het einde, voelde Wester zijn wiel wegglijden. Valpartij. In één klap was zijn race voorbij. 

Daarna nam Tietema het stokje over. Hij ontsnapte uit de achtervolgende groep en begon aan een solo, tot groot enthousiasme van het wielerpubliek langs de kant. Achter winnaar Jeffrey van der Velden, die in de sprint Henk de Jong klopte, werd de YouTube-held uiteindelijk derde. ,,We willen met onze video’s het wielrennen dichterbij het publiek brengen. Nou, dat is vandaag in elk geval gelukt”, zegt Tietema, die de aanmoedigingen van het publiek goed kon horen. ,,Daar ging ik supergoed op.” 

Sowieso was er zaterdag alleen maar lof voor de organisatie en de sfeer. ,,Menig profwedstrijd kan hier jaloers op zijn”, vond Tietema, die ondanks de valpartij van zijn maatje Josse ook het parcours roemde. ,,Rechte stukken waar je je kracht op kwijt kunt, maar ook drempels en bochten waar je goed op moet letten. Een heel mooi rondje. We hebben hier, samen met al het publiek, zeker van genoten.” 

[LOCALS] Naast de wedstrijd in de KNWU Sportklasse was de wedstrijd voor de ‘locals’ traditiegetrouw ook in trek. Renners uit Scherpenzeel en directe omgeving, allemaal zonder wedstrijdlicentie, koersten tegen elkaar. Dat deed het peloton met een gemiddelde snelheid van maar liefst 40,4 (!) kilometer per uur. Ondanks die snelheid kon Arco Herrebout zich na afloop voor de kop slaan. ,,Ik had hier moeten winnen”, sprak de Scherpenzeler. ,,Ik kwam als eerste uit de laatste bocht. Dan mag je de zege niet meer weggeven.”

Het gebeurde toch, want in de laatste meters van de sprint drukte Barnevelder Timon Besselsen zijn wiel net wat eerder over de streep. Erwin van Dijk sprintte naar de derde plek. Wat voor Herrebout resteerde was de winst van het Scherpenzeels klassement én een adrenalinekick. ,,Bij elke doorkomst, zeker in de laatste ronde, hoorde je een zee van geluid. Ik had het kippenvel op mijn armen staan.”

YouTube-ster Bas Tietema bedankt in zijn laatste meters het enthousiaste publiek in Scherpenzeel. De bekende vlogger werd derde in de Sportklasse-wedstrijd.
Josse Wester verwerkt de teleurstelling na zijn valpartij.
De finish van de locals: Timon Besselsen klopt in de sprint Scherpenzeler Arco Herrebout (links) met nipt verschil.
Arco Herrebout schreef het Scherpenzeels klassement op zijn naam.
'Tour de Tietema' stal de show in Scherpenzeel. Bas Tietema op kop, Josse Wester zit in het wiel.
advertentie