Platteland Anders 2012: ‘Kunst- en vliegwerk’

5 juni 2012 om 00:00 Nieuws

Kunst op het platteland van Scherpenzeel is begonnen in 2005, toen minister Cees Veerman Scherpenzeel uitzocht als voorbeeldproject. Burgemeester Hans Colijn vertelt dat voor ons dorp was gekozen, vanwege de eigen identiteit van het platteland en het feit dat de agrarische bevolking zwaar te lijden had gehad van de MKZ crisis en de Vogelpest. De burgemeester was meteen enthousiast. Zij houdt van kunst en ziet het als een verfraaiing van ons dorp. Het geeft een nieuwe dimensie aan de omgeving. Wat voorheen een voedselsilo was, is nu een kunstdrager geworden. Dit jaar is de silo omgetoverd als luchtballon. Dat eerste jaar werd gekozen voor een combinatie van kunstwerken, die langere tijd staan, gemaakt door kunstenares Hannie Stolker en kunst voor beperkte tijd. Het werd een uniek project waar dorpsbewoners en bewoners van het platteland samenwerkten. Extra uniek, omdat veel mensen kunst beschouwden als iets overbodigs.

SCHERPENZEEL - De Kunstroute Platteland Anders 2012 werd woensdag 30 mei afgetrapt. De 14 kunstobjecten op de 16 km lange kunstroute zijn tot 20 oktober voor iedereen te bewonderen. Het thema ‘Kunst- en vliegwerk’ is een ware inspiratiebron geweest voor de creatieve groep vrijwilligers achter Platteland Anders. Dit jaar werkten de vijf basisscholen mee aan de kunstwerken op de route. door Joke van der Heide

Werken met oude materialen

Eén van de deelnemers van het eerste uur is oud-agrariër Dick Geurts:,, Ik had ook niet veel met kunst, maar wel affiniteit met het platteland. Na het eerste jaar kregen we de smaak te pakken en besloten wij om ieder jaar een kunstroute samen te stellen. We hebben een vaste werkgroep en betrekken elk jaar een andere groep erbij, bijvoorbeeld Scouting en dit jaar de basisscholen. Elke donderdagmiddag werken wij bij mij in de schuur aan de kunstobjecten. Iedereen doet wat hij kan en je ziet een object groeien. Inmiddels ben ik kunst gaan waarderen. Als ik nu op vakantie in het buitenland ben, ga ik kunst bekijken en doe ik weer allerlei ideeën op.’’ Trudie Trip, ook lid van de werkgroep, voegt toe dat zij veelal werken met oude materialen als autobanden, hergebruikte kunstwerken van voorgaande jaren en oud hout. Zij vertelt dat de deelnemende agrariërs werkelijk alles kunnen maken. Of het nou om lassen of solderen gaat.

Kunst en Vliegwerk

Ieder jaar wordt gekozen voor een nieuw thema. Het thema van dit jaar ‘Kunst- en vliegwerk’ is op een leuke manier vertaald in de kunstwerken. Zo is er een kunstwerk met ganzen in vogelvlucht, maar ook een carrousel met vliegtuigjes. De namen bij de kunstwerken zijn origineel. De bijenkorf heeft als titel ‘op hyves’, vertaald betekent hyves namelijk bijenkorf.

Nestkastjes

Voor de scholen werd Nico de Haan benaderd. Het idee was om iets met kunst op nestkastjes te doen. Een goed idee. Nico vertelde hoe kleurrijker de kastjes hoe beter voor de vogels, want de ingang is dan goed zichtbaar. Alles is zelf gedaan. De 150 nestkastjes van dit jaar zijn zelf gemaakt, geschilderd en ook weer afgelakt. Iedere school kreeg als thema het werk van een kunstenaar of kunststroming. De kinderen waren trots en verbaasd hoe mooi ze zelf konden schilderen.

advertentie
advertentie