‘Meer oog voor jeugd in de Vallei’

26 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Zo’n 120 deelnemers, voor het merendeel actief op het gebied van onderwijs, arbeidsmarkt en jeugd en gezin of bij e overheid waren het daarover deze week eens tijdens een conferentie in Wageningen. Voor het bereiken van de doelstellingen is wel goede regionale samenwerking nodig, zo wed vastgesteld. ,,We moeten het lokaal uitvoeren en regionaal afstemmen en regisseren”, aldus gedeputeerde Hans Esmeijer. ,,We kunnen beter iets minder don, maar dat wel heel goed, dan alles een beetje aanraken zonder het in beweging te krijgen.”

SCHERPENZEEL/REGIO - Veel minder jongeren die zonder diploma de opleiding verlaten. En jongeren gereed maken voor een sterke positie in de samenleving. dat zijn de ambities van de gemeenten, de provincie en instellingen in de Gelderse Vallei.

Als het aan de provincie ligt, is het aantal jongeren dat zonder diploma het middelbaar beroepsonderwijs verlaat, in 2010 met 40 procent gedaald. Voor het hele onderwijs moet dat met 50 procent afnemen. De betrokkenen in de regio gingen nog niet zover om deze harde doelstelling over te nemen, maar willen er wel series werk van maken.

Hetzelfde geldt voor de ondersteuning bij opvoeden en opgroeien. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor jeugdbeleid, de provincie voor de jeugdzorg. Door fors te investeren in een jeugdbeleid dat meer wil dan alleen knelpunten oplossen, kan het beroep op de jeugdzorg afnemen.Hiervoor is onderlinge afstemming en samenwerking noodzakelijk, daarvan was iedereen doordrongen.Namens de regio gaf Stelle Efdé, wethouder in Ede, aan het voortouw te nemen voor een gezamenlijke aanpak.

advertentie
advertentie