Hoger beroep over ontucht

26 juli 2007 om 00:00 Nieuws

RENSWOUDE - Een 48-jarige Renswoudenaar, die in Amersfoort ontucht zou hebben gepleegd met een minderjarige meisje, riskeert een celstraf van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk. Deze straf eiste het openbaar ministerie woensdag bij het Arnhemse gerechtshof. De Renswoudenaar werd eerder door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden. Tegen dit vonnis stelde hij hoger beroep in omdat alle beschuldigingen volgens hem niet waar zijn.

De 48-jarige man werkte tussen 1996 tot 2002 als gymleraar op een Amersfoortse school. In die periode gaf de Renswoudenaar een jaar les aan een Amersfoorts meisje, dat toen in de derde klas van de mavo zat. In de loop van 1999 kregen de twee intensief mailcontact met elkaar. Toen het meisje naar de vierde klas van de mavo ging werd het contact tussen de leraar en de leerlinge vriendschappelijk en vertrouwelijk. Op een gegeven moment kregen ze gevoelens voor elkaar en zou de relatie tussen de twee seksueel van aard zijn geworden.

De Renswoudenaar ontkent in alle toonaarden dat hij seksueel contact heeft gehad met de leerlinge. De twee spraken wel met elkaar af, ook toen het meisje de mavo had afgerond, maar ze zouden tijdens deze afspraakjes alleen over koetjes en kalfjes hebben gepraat. "Als docent heb je altijd leerlingen waar je een goede band mee hebt. Ik had meer afstand moeten nemen, maar ik heb me laten meeslepen", zo zei de Renswoudenaar tijdens de zitting. Dat er op een gegeven moment afscheid werd genomen met 'ik hou van je' is volgens de 48-jarige iets van deze tijd. "Dat wordt tegenwoordig gewoon tegen elkaar gezegd", zo legde de verdachte uit aan het hof.

In 2001 en 2002 pleegde het meisje twee abortussen. De Renswoudenaar ging met haar mee naar de kliniek. Ook hield de man de ongesteldheid van de oud-leerlinge bij in zijn agenda, naar eigen zeggen om haar te beschermen. "Ik wilde haar helpen en steunen", aldus de 48-jarige. Het meisje beweert dat de gymleraar de vader is van de twee ongeboren kinderen, maar de verdachte ontkent dit. "Zij speelt het slachtoffer en maakt me zwart. Haar beschuldigingen raken kant noch wal", aldus de Renswoudenaar.

De advocaat-generaal meende dat er meer waarde moet worden gehecht aan de verklaring van de aangeefster. Ze vroeg het hof een celstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, op te leggen. "Uit de e-mails en sms'jes komt naar voren dat de verhouding tussen de twee veel verder ging dan de verhouding tussen leraar en leerling", aldus de openbaar aanklaagster. Het seksuele contact tussen de twee zou het meisje hebben laten gebeuren omdat ze verliefd was op de gymleraar. De advocaat van de Renswoudenaar pleitte voor vrijspraak. "Het bewijs dat er seksueel contact is geweest, is niet rond te krijgen", zo hield de raadsman het hof voor. Bovendien kon het meisje volgens de verdediging naar niemand toe voor het bespreken van haar problemen, alleen naar de 48-jarige. "Er bestond een grote vertrouwensband tussen mijn cliënt en zijn leerlinge", aldus de advocaat.

Het hof doet over twee weken uitspraak.

advertentie
advertentie