Dierenarts op de koffie

28 juli 2007 om 00:00 Nieuws

RENSWOUDE - Meer tijd, meer rust, vertrouwde omgeving. Dat zijn de kernbegrippen die omschrijven wat dierenarts Dorien van der Velden ertoe deed besluiten te gaan werken als thuisdierenarts, met gezelschapsdieren als specialiteit.

Al een aantal jaar geleden ontstond het idee. Veel behandelingen waarvoor normaal een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk is, kunnen volgens Dorien van der Velden ook prima thuis uitgevoerd worden. Sinds ruim een half jaar brengt ze dit idee in praktijk. In een ruime cirkel rondom haar woonplaats Renswoude behandelt zij gezelschapsdieren met verschillende aandoeningen aan huis. Ze is hiermee niet de enige, maar wel één van de weinige dierenartsen in Nederland die niet in een dierenartsenpraktijk werkzaam is.

Nadat van der Velden in 2000 afstudeerde aan de universiteit van Utrecht, deed zij ervaring op als keuringsarts en als waarnemend arts in een praktijk voor kleine dieren. De sfeer in een dierenartsenpraktijk bleek voor haar geen optimale werksfeer. ‘Het is in een praktijk altijd hectisch en druk met spreekuren en operaties. Ik werk liever rustig.’ Voor dier én baasje scheelt het veel stress wanneer ze thuis kunnen blijven. Van der Velden vertelt: ‘Vooral katten zijn moeilijk naar een dierenarts te krijgen. De eerste keer krijg je ze nog wel in een reismandje, maar de volgende keer weten ze precies wat er gaat komen als dat mandje tevoorschijn komt. Thuis krijg je ze er bijna niet in en bij de dierenarts krijg je ze bijna niet uit het mandje’. Daar komt bij dat ze de dieren nu in hun vertrouwde omgeving kan onderzoeken. ‘In een praktijk is door de stress hun hartslag en temperatuur soms al verhoogd, dat heb je thuis niet.’

advertentie
advertentie