Woudenberg en Leusden werken nauw samen

3 november 2007 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - De gemeente Leusden werpt zich op als de voortrekker van samenwerking tussen gemeenten in de regio. Ze heeft afgesproken dat ze met plannen eerst bij Woudenberg aan zal kloppen. Woudenberg is de 'preferred partner' van Leusden. Dit is de oplossing die Leusden en Woudenberg gevonden hebben voor het stagneren van het samenwerkingsverband Vallei in Perspectief (ViP).

De gemeenten Leusden en Woudenberg hopen binnenkort een aantal overeenkomsten te tekenen. De gemeenten willen gezamenlijk het groenonderhoud, de ontwikkeling van de brandweer en het onderhoud van de wegen aanpakken. Op zogeheten 'beleidsarme' terreinen wil Leusden zoveel mogelijk samenwerken met anderen. Met Woudenberg heeft zij afgesproken dat ze altijd eerst naar die gemeente zal gaan om te kijken of die partner mee wil doen.

Dit is het antwoord van Leusden en Woudenberg op de problemen in het samenwerkingsverband van zes gemeenten in het ViP. Barneveld stopte in de zomer met haar medewerking aan een computerproject, omdat ze bang was dat ze voor de ontwikkeling van computers van gemeenten op achterstand moest meebetalen. ,,We hebben jaren werk in dat project zitten. Barneveld kon zomaar weglopen. Zo'n losse vorm van samenwerking is niet goed'', verklaarde burgemeester Cees Jan de Vet tijdens een informatieronde over een voorstel meer met Woudenberg te willen samenwerken. ,,Barneveld heeft ons laten weten dat ze stopte. Ik had die brief nooit zo geschreven.'' Na deze tegenvaller heeft Leusden intensief contact gehad met Woudenberg en Nijkerk. ,,We kiezen een bouwmodel'', zei De Vet. ,,We starten een project, maken sluitende afspraken met Woudenberg en anderen, zoals Barneveld en Nijkerk kunnen aanhaken.''

,,Hoe zit het met de fusie van Woudenberg met Scherpenzeel en Renswoude?'', wilde Jan Schouten van de ChristenUnie/SGP weten. ,,Woudenberg heeft om een verkenning van een fusie gevraagd'', antwoordde De Vet. ,,We willen geen blokkades voor de fusie opwerpen. We hebben er helemaal geen bezwaar tegen als onze partner op termijn groter wordt. We lezen echter ook de kranten en weten dat Renswoude niet wil fuseren.'' Voorlopig lijken Scherpenzeel en Renswoude bij de samenwerking buiten beeld te blijven, hoewel ze wel deel uitmaken van het ViP.

De Leusdense fracties toonden zich tevreden met het raadsvoorstel, waarin deze oplossing voorgesteld werd. Men vond echter wel dat men laat werd ingelicht over de ontwikkelingen. ,,We zitten achter in de trein'', vond Joost van Herpen van de PvdA. ,,Ik wil graag eerder ingelicht worden.'' De Vet gaf aan dat de gemeente geconfronteerd werd met dynamische processen waar ze op moest reageren om de Leusdense belangen in het oog te houden.

advertentie
advertentie