Politie houdt vuurwerk in de gaten

26 december 2007 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - Sinds september verricht een regionaal vuurwerkteam actief onderzoek naar de handel in illegaal vuurwerk. Doel is om zoveel mogelijk illegaal vuurwerk in beslag te nemen, verdachten aan te houden en illegale opbrengsten te ontnemen. Daarbij is de politie sterk afhankelijk van informatie vanuit het publiek. De politie is sterk afhankelijk van informatie vanuit het publiek. U kunt dus ook helpen door de politie te informeren via telefoonnummer 0900-8844. Als u anoniem wilt blijven, bel dan Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Bij ontploffing op 1 meter afstand van mortierbommen of lawinepijlen kan longschade ontstaan. Als dit vuurwerk op 2 meter afstand ontploft, kan het een trommelvliesbreuk tot gevolg hebben. Strijkers hebben hetzelfde effect op 1 meter afstand. Maar er is nog veel grover geschut: mortierbommen die binnen een straal van 35 meter tot ontploffing worden gebracht, kunnen tot gehoorschade leiden. Voor lawinepijlen geldt als veilige afstand 30 meter en voor Chinese rollen is dat 20 meter.

Bepaalde lawinepijlen en mortierbommen hebben zelfs de kracht van een handgranaat. Even voor een goed begrip: in uw wijk, uw straat of misschien wel in het huis naast u, liggen dus mogelijk een heleboel explosieven opgeslagen. Vindt u het gek dat de politie veel aandacht besteedt aan illegaal vuurwerk? Help ons dus met informatie: gevaarlijke situaties kunnen we samen voorkomen.

Het vuurwerkteam verricht onderzoek en treedt op naar aanleiding van informatie vanuit het publiek. Als het gaat om illegaal vuurwerk, dan zal er in alle gevallen proces-verbaal worden opgemaakt; de officier van justitie besluit dan op grond daarvan wat er verder gaat gebeuren. Het vuurwerk wordt uiteraard in beslag genomen. Als minderjarigen zelfgemaakte strijkers bij zich hebben of afsteken, dan wordt er proces-verbaal opgemaakt en kan de officier van justitie besluiten tot vervolging. Ook in het geval dat er met vuurwerk gegooid wordt naar voorbijgangers of bij het kwellen van dieren, worden minderjarigen niet doorverwezen naar Halt; ze gaan het gewone strafrechtelijke traject in.

Maar er is ook 'gewoon' vuurwerk dat u dit jaar mag afsteken tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 2008 02.00 uur. Dit vuurwerk mag u alleen kopen bij aangewezen verkooppunten op 28, 29 en 31 december. Bestellen via postorderbedrijven, via internet of bijvoorbeeld vanuit een bestelbusje is dus niet toegestaan. Per persoon mag er 10 kilo vuurwerk worden gekocht, maar je moet dan wel 16 jaar of ouder zijn. En om het nog strikter te maken: je mag als particulier maximaal tien kilo in de auto of in huis hebben; het moet bovendien veilig opgeborgen worden. Is er meer dan tien kilo aanwezig, dan kan er proces-verbaal worden opgemaakt.

Let u goed op dat op het vuurwerk vermeld staat dat het geschikt is voor particulier gebruik; ook moeten er fabrikantgegevens te lezen zijn. En dan nog dit: het vuurwerk moet altijd op een veilige manier worden afgestoken, zodat mens en milieu geen schade lijden. Bovendien verbieden sommige Algemene Plaatselijke Verordeningen (APV) het afsteken van vuurwerk in de buurt van seniorencomplexen en ziekenhuizen; raadpleeg bijvoorbeeld de site van uw gemeente om de APV te raadplegen.

advertentie
advertentie