Banketbakkerij Ritmeester 50 jaar

29 januari 2008 om 00:00 Nieuws

In de afgelopen 50 jaar is er uiteraard veel veranderd, echter niet de oppervlakte van de winkel. Het interieur onderging vele veranderingen evenals de bakkerij, die onlangs grondig verbouwd en vergroot werd. Vroeger bevatte het assortiment veel crèmegebak en soezen met dikke gele room. Slagroom was er nauwelijks. Er was in die dagen ook geen koeling. Niet in de bakkerij maar ook niet in de winkel. Met een frisse kelder moesten ze zich zien te redden. Wat dat betreft is de huidige situatie niet te vergelijken met vroeger. Evenals het huidige assortiment zoals opgespoten bakjes en plakjes, door de chocolade gehaald en allerlei soorten crèmegebak met likeur erin. Taarten bijvoorbeeld waren vroeger vierkant. Nu zijn ze veelal rond en bestaan ze uit 85% slagroom en 15% uit crèmegebak.

door Eveline van Harskamp

SCHERPENZEEL/WOUDENBERG – Het skitaartenfeest is nog in volle gang of er dient zich alweer een ander feestelijk feit aan bij banketbakkerij Ritmeester. De banketbakker viert haar gouden jubileum. Op 30 januari 1958 startten de ouders van Bas Ritmeester op de huidige locatie in Scherpenzeel.

Bas was de 2e uit het nest en zoals hij het uitlegt:”Het was beslist geen moeten, dat ik het over zou nemen”. Hij begon onderaan en kan zich nog goed herinneren, dat hij bestellingen op de fiets rondbracht. Met een mandje aan het stuur jankend rondfietsend op Voskuilen. Nu rijdt er dagelijks een paar maal een bestelauto tussen Scherpenzeel en Woudenberg.

De liefde voor het vak is altijd gebleven. Zijn grote gedrevenheid bracht hij over op zijn zoon, die ook banketbakker in hart en nieren is. Bas was ook examinator voor praktijkexamens banketbakker: eerst in Amersfoort, later in Leusden en nu alweer tien jaar in Wageningen. Omdat er bijvoorbeeld te weinig leerplaatsen waren, had Bas zelfs twee leerlingen in dienst, waar uiteraard de nodige tijd en energie in gestoken moest worden maar Bas had er aardigheid in, zoals hij dat omschrijft.

Bas ziet de toekomst nuchter: “Die zal bij de jonge lui liggen”. Wat dat betreft zit het wel snor. Zoon Piet werkt al lang in het bedrijf maar ook zijn vrouw Wilma en schoonzuster Rianka, die samen het filiaal in Woudenberg runnen. Bij gezondheid werkt Bas voorlopig gewoon mee in het bedrijf en zal hij veelal op de chocoladeafdeling te vinden zijn, waar hij graag vertoeft. Vrijdag en zaterdag is het feest bij Ritmeester: diverse vlegels van € 7,80 voor € 5,00 . Zaterdag is er vanaf 13.30 uur een muzikale omlijsting bij het filiaal in Scherpenzeel.

advertentie
advertentie