Boersma breidt lesaanbod uit

20 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

De uitbreiding naar de woensdag is niet verrassend. Voor het judoën op dinsdag is al geruime tijd een wachtlijst. Maar judoschool Herman Boersma kiest voor met judo op woensdag voor een gerichte trainingsaanpak. Alle jongens en meisjes van vijf tot en met negen jaar zijn welkom, maar er wordt tussen de ‘gewone’ oefeningen door extra gewerkt aan de motoriek van de kinderen. De judoschool kiest er ook bewust voor om de groep klein te houden. ,,Het gaat erom dat alle kinderen glimmend van plezier uit de hal komen. Door de groepen klein te houden kunnen we meer aandacht geven aan elk kind. Daarom is deze groep ook erg geschikt voor kinderen met ADHD en andere gedragsproblemen”, zegt Mieneke van Bruggen. Samen met Thom van Woerkom staat zij op de woensdagen voor de groep.

Extra aandacht voor motoriek van kinderen SCHERPENZEEL - Judoschool Herman Boersma gaat zijn aanbod van judolessen vergroten in kulturhus De Breehoek. Voortaan vinden er ook lessen plaats op woensdagmiddagen. In deze lessen wordt speciale aandacht gegeven aan de motoriek van de kinderen. ,,Met judo ontwikkel je zowel de grove als de fijne motoriek”, vertelt Mieneke van Bruggen, die de lessen verzorgt.

door Edward Doelman

Maar iedereen is welkom, benadrukt ze. Van Bruggen wil ook voorkomen dat de groep die op woensdag traint een negatief stempel krijgt. In de lessen komen simpelweg wat extra oefeningen die erop gericht zijn om het vermogen om te bewegen te verbeteren. ,,Soms zie je al heel snel dat kinderen moeite hebben met hun motoriek. Als je bijvoorbeeld gaat bokspringen vanaf de andere kant, gaan sommige kinderen de mist in. Dat is helemaal niet erg, maar wij besteden er extra aandacht aan, in de hoop dat ze er profijt van hebben.”

Er zijn verschillende spelletjes die de motoriek van kinderen helpen te verbeteren. Van Bruggen: ,,Bijvoorbeeld met je linkerhand aan je rechteroor trekken.”

Daarbij is judo volgens de judojuf een unieke sport. ,,Judo is één van de weinige sporten waarbij je je hele lichaam moet gebruiken. Je moet alle vezels in je lichaam onder controle hebben. Met judo ontwikkel je dus zowel de grove als de fijne motoriek”, zegt Van Bruggen. Ze weet uit eigen ervaring hoe zwaar judo is. Momenteel is ze druk met het trainen voor de zwarte band. ,,Als ik wat stijf ben of last heb van mijn rug, dan ga ik soms liever een uurtje judoën dan naar de fysiotherapeut. Met judo worden die spieren toch ook allemaal aangesproken.”

Bij judo op woensdag blijft het judo natuurlijk centraal staan. De voorwaartse, achterwaartse en zijwaartse judorol zullen constant terugkomen in het programma. ,,Als die er goed inzitten, denken kinderen er niet meer over na hoe ze moeten terechtkomen. Zo gaat het precies hetzelfde met de motoriek van kinderen”, aldus Mieneke van Bruggen.

advertentie
advertentie