Nieuwe ambtsketen voor Visser

30 september 2014 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - Burgemeester Ben Visser van Scherpenzeel, die deze maand precies één jaar in het ambt zit, mag zich voortaan bij officiële gelegenheden tooien met een fraaie nieuwe ambtsketen.

De oude ambtsketen begon naar de waarneming van het gemeentebestuur na circa 100 jaar gebruik niet alleen erg sleets te worden, maar viel door het bescheiden formaat ook nog eens vrijwel helemaal weg onder de revers van de pakken van de eerste burger. De Koninklijke Begeer in Zeist - de enige die geautoriseerd is tot het slaan van officiële penningen met een rijkswapen en/of gemeentelijk wapen, kreeg dan ook de opdracht van de gemeente Scherpenzeel tot het vervaardigen van een wat robuustere keten die beter past bij het postuur en de statuur van de burgemeester.

De traditioneel in zilver uitgevoerde ambtsketen is sinds de invoering bij Koninklijk Besluit in 1852 door J.R. Thorbecke, Minister van Binnenlandsche Zaken onder Koning Willem III, een verplicht onderscheidingsteken voor burgemeesters. De penning aan de keten is het teken van hun ambt en toont aan de voorzijde het gemeentewapen.

Naast de opdracht om de ambtsketen te dragen tijdens de vergadering van de gemeenteraad en bij een ontvangst van de Commissaris van de Koning(in), minister of Koning(in), is bij wet vastgelegd dat de burgemeester de ketting moet dragen als hij of zij zich 'in het openbaar vertoont in geval van brand, bij oproer, bij samenscholing of andere stoornis der openbare orde'. Kortom, de eerste burger moet door het dragen van de ambtsketen bij dit soort gelegenheden voor een ieder - of men kwaad of goed in de zin heeft - herkenbaar zijn en gezag uitstralen.

Dat lijkt de jonge burgervader met de fonkelnieuwe, aanzienlijk forser uitgevoerde, ambtsketen vast wel te gaan lukken. Het oude exemplaar is volgens informatie voorlopig opgeborgen in de gemeentelijke kluis. Binnen de gemeente gaat men zich nog beraden op eventuele mogelijkheden om het historisch sieraad bij gelegenheid aan 'den lokale volke' te vertonen.

Ben Visser zegt in elk geval blij te zijn met de nieuwe ambtsketen. Hoe fraai die om zijn schouders hangt is verderop in deze krant te zien op de foto bij het interview over hoe hij terugkijkt op zijn eerste jaar als burgemeester van Scherpenzeel. Lees het verhaal op pagina 13.

advertentie
advertentie