Kerststallen van over de hele wereld

25 november 2014 om 00:00 Nieuws

Voor de goede orde, Ans Juch heeft inmiddels een verzameling opgebouwd van zo'n driehonderd kerststallen. Dat zijn soms heel uitgebreide groepen, maar ook hele kleintjes als vingerhoedjes en eitjes. Als je haar vraagt hoe ze er bij gekomen is om kerststallen te gaan verzamelen is haar reactie: ,,We brachten jaren geleden de zomervakantie vaak door in Frankrijk. Veel in de Provence."

RENSWOUDE - Wie momenteel een bezoekje brengt aan de bibliotheek van Renswoude komt daar zeker de bijzondere verzameling kerststallen tegen van de Wageningse Ans Juch-Kampherbeek. Een heel klein deel van haar enorme verzameling kerststallen is momenteel te bewonderen. Maar de verscheidenheid is groot.

Daar ontdekte ze de aangeklede 'Santon' poppen. Die hadden een duidelijk aantrekkingskracht en dus besloten ze om er elk jaar één te kopen. Op een gegeven moment gingen ze op zoek naar Maria, Jozef en het kindje en zo is in feite de belangstelling voor Kerststallen ontstaan. De kerststallen komen uit tal van landen. In de bibliotheek kom je er bijvoorbeeld tegen uit China, Duitsland, Nigeria, Italië, Ecuador, de Filippijnen en Nederland.

,,Weet je wat zo bijzonder is, is dat ze gemaakt zijn van materialen die men in dat land, hoe arm men soms ook is, aantreft. Zo kan het zijn dat men voor het maken van zo'n kerststal gebruikmaakt van blik, bananenblad, maïsblad, klein, papier, brooddeeg, jute, koper, tin, brons, speksteen, hout, glas, plastic of een ander materiaal."

Maar hoe kom je aan al die kerststallen? ,,Zelf kopen we er in verschillende landen ook de nodige, maar er zijn ook vrienden en bekenden die als ze op vakantie gaan naar een ver land er wel eens voor me meenemen. Zo groeit in feite je verzameling. Ik heb er dan zo'n driehonderd maar er zijn verzamelaars die hebben er nog veel meer dan ik."

De verzameling neemt haar hele huis in bezit, legt Ans Juch uit. ,,Ik heb er vaak enkele in de kamer staan. En krijg ik weer nieuwe kerststallen, dan krijgen die eerst weer een plekje. Nee, alles in huis bewaren, tentoonstellen, dat gaat gewoon niet. Ik heb gewoon diverse plastic dozen en daarin bewaar ik ook een groot deel van mijn verzameling."

Ans Juch-Kampherbeek wijst er op dat de traditie van kerststallen in feite is ontstaan in de tijd van Franciscus van Assisi, toen hij in 1233 het Kerstverhaal met levende dieren voor de ongeletterde bevolking tot uitdrukking bracht. Ze vertelt dat er diverse verhalen circuleren over de kerststallen en ook over de figuren die daarbij horen. Sinds 1994 bestaat er in Nederland ook een vereniging 'Vrienden van de Kerstgroep'. Die vereniging heeft inmiddels 150 leden.

advertentie
advertentie