Winterwandeling met kersttaferelen in Scherpenzeel

29 november 2016 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Op veel plaatsen in Nederland zijn in december winteravondwandelingen gepland. Ook in Scherpenzeel wordt in deze sfeervolle periode van het jaar, op 17 december, door Platteland Anders de inmiddels traditionele en populaire wandeling langs het eeuwenoude Kerstavondpad georganiseerd.

Joke van der Heide

NACHTMIS Het Kerstavondpad werd vroeger gebruikt om op zondag te voet naar de kerk te gaan. Alleen op kerstavond ging men met fakkels en olielampen naar de nachtmis. Met de organisatie van de winterwandeling laat Platteland Anders de eeuwenoude geschiedenis even herleven. Nu loopt een aantal kinderen met lantaarns en staan er honderden lichtjes langs de route.

POPULAIR De wandeling is enorm populair. Vorig jaar startte de kaartverkoop op woensdag. Direct bij opening van de VVV stond er al een lange rij belangstellenden. Binnen een dag waren de driehonderd kaartjes uitverkocht. Op veler verzoek is dit jaar gekozen voor start van de verkoop op zaterdagmorgen 3 december om 10.00 uur bij de VVV in De Breehoek. Voor volwassenen zijn de kaartjes 5 euro en voor kinderen tot en met 12 jaar 3 euro.

TRADITIONELE STOPS De wandelaars vertrekken per groep van zo'n dertig mensen. Er zijn in totaal tien starttijden: 16:45, 17:15, 17:40, 18:00, 18:20, 18:40, 19:00, 19:20, 19:40 en 20:00 uur. De wandeling start vanuit De Breehoek, waar Platteland Anders zelfgemaakte kerstspullen verkoopt.

VERRASSINGEN Tijdens de wandeling zijn er drie traditionele stops bij boeren. Door het risico van de vogelgriep is de eerste stop in het gebouw van Caecilia en niet bij boerderij Oud Willaer.

Bij de stops worden kerstverhalen verteld en onderweg zijn er verrassingen. De wandeling eindigt bij boerderij Groot Schaik met glühwein en chocolademelk op de deel tussen de pinken, genietend van een optreden van het popkoor Get Around. Met speciaal vervoer worden de wandelaars naar De Breehoek teruggebracht. Dick Geurts verklapt dat de wandelaars dit jaar een stukje boomstam meekrijgen, waar zij onderweg iets mee gaan doen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie