'Kidsrally Scherpenzeel geslaagd'

Nieuws

SCHERPENZEEL In Scherpenzeel zijn kinderen aan het nagenieten van hun dag bij de Kidsrally van zaterdag 28 oktober.

Op deze dag mochten kinderen met een beperking meerijden met raceauto's en vlogen ze door de bochten van de straten rond 't Zwarte land. Buurtbewoners en bedrijven moesten omrijden. Dit gebeurde zonder een onvertogen woord.

[EXTRA OGEN EN OREN] De Oranjevereniging Scherpenzeel (OVS) organiseerde deze ´bijzondere dag´. Een van de aanwezige ouders verwoordde het als volgt: ,,Wanneer ik normaal gesproken ergens ben, let ik continu op waar mijn zoon is. Hier hoeft dat veel minder, omdat het terrein afgesloten is, er andere ouders met kinderen met een beperking zijn en dus extra ogen en oren. En als gezin dit uitje te kunnen hebben, is uniek. We zijn de OVS en de stichting Rally voor Kids echt dankbaar voor deze dag".

Het terrein rond het bedrijf Modiform was voor één dag omgebouwd tot speelparadijs voor de aanwezige vijftig kinderen met een beperking en hun gezinnen. Springkussens, ballonartiesten, demonstraties van de jeugdbrandweer, spelletjes en gratis eten en drinken vormden de ingrediënten voor deze dag. Om elf uur kwamen de eerste gezinnen aan. Ze werden voorzien van een keycord met hun naam en wegwijs gemaakt op het terrein. De rally-auto's stonden opgesteld om te bewonderen. De coureurs liepen erbij om eventuele vragen te beantwoorden.

[RACEBELEVENIS] De chauffeurs ontvingen een grondige briefing met regels rond het racen met de kinderen. ,,Een duim omhoog van het kind betekent dat het goed gaat. De duim naar de zijkant dat het hard genoeg is en een duim omlaag is het signaal om te stoppen. We mogen ongeveer zeventig tot tachtig kilometer per uur rijden op het parcours. Dat geeft de kinderen een echte ´racebelevenis´ op de toch smalle straten hier in de buurt", vertelt Martin Brouwer, voorzitter van de OVS.

Het parcours was afgezet met rood-witte linten en er stonden voldoende vrijwilligers om het publiek achter de linten te houden en de veiligheid te garanderen. De Industrielaan en de straten erop volgend waren afgesloten vanaf 12.00 uur. Rond 15.30 uur kon er weer gereden worden door normaal verkeer.

Het startsein werd gegeven door wethouder Tonnis van Dijk (CU), hij opende het racefestijn door een confettikanon af te schieten. De coureurs en de kinderen liepen vervolgens naar de auto's. Na een veiligheidscontrole werd er gestart.

[ONTROEREND] Het weer zorgde voor ideale raceomstandigheden.Een van de vrijwilligers hielp de kinderen bij het in- en uitstappen. ,,Sommigen vinden het een beetje eng wanneer ze instappen en als ze dan na drie rondjes weer uitstappen met een big smile, ontroert me dat". Ook het feit dat sommige van de kinderen zo ernstig ziek zijn dat ze nog minder dan een jaar te leven hebben, bezorgde veel vrijwilligers en coureurs kippenvel en tranen in hun ogen. ,,We wilden graag een evenement houden voor deze doelgroep, omdat we als OVS voor alle inwoners van het dorp ons inzetten. de medewerking van de omliggende bedrijven, de gemeente en de veiligheidsdiensten en de coureurs onderstreept dat men zich graag inzet voor deze kinderen", blikt Brouwer terug.

Het is nog te vroeg om te zeggen of er volgend jaar weer een Kidsrally in Scherpenzeel gehouden wordt. ,,Eerst evaluren. De reacties van de kinderen en hun ouders motiveren wel om het nogmaals te organiseren. We kijken als OVS terug op een geslaagde dag met veel blije kindergezichten. Ook wat verkeersveiligheid betreft, is het allemaal goed verlopen", aldus een tevreden voorzitter.

advertentie